PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Sjajno rešenje za multifunkcionalni stan od 40 kvadrata

  • Objavljeno:
  • 19.5.2014

Kod mladih ljudi se sve češće javlja potreba za višenamenskim prostorom koji će biti adekvatan i za život i rad. Ovakvi zahtevi predstavljali su glavni projektantski izazov u oblikovanju stana od 40m2 dvoje arhitekata smeštenog u starom jezgru Novog Sada, na području Podbare.

 

Objekat datira iz perioda prve polovine 20. veka, o čemu svedoči njegova unutrašnja i spoljašnja arhitektura. Enterijersko rešenje stana sadrži motiv "stana u stanu", gde je ulazna prostorija organizovana kao studio za rad, dok je drugi deo stana oblikovan kao garsonjera sa svim potrebnim elementima za život.

 

Najveći izazov bio je stvoriti dva zasebna prostora kako ne bi dolazilo do mešanja funkcija, istovremeno ne remeteći postojeću geometriju stana. Prvobitno stanje stana nije sadržalo kupatilo niti kuhinju već je to bilo neophodno implementirati u novoprojektovano rešenje.

 

S obzirom na visinu prostora, postavljanje galerije koja ce služiti isključivo za spavanje je bilo najbolje rešenje kako bi se prostor sobe što više rasteretio. Na ovaj način je dnevna i noćna zona ipak uspela da bude razdvojena na određeni način.

 

 

Žuto-bele zavese daju utisak još veće obasjanosti prostorije, stvaraju utisak da je prostorija svetlija nego što zaista jeste.  Takođe, još više naglašavaju pročišćenost prostora i spratnu visinu.

 

 

Ogledaloje postavljeno u hodniku koji povezuje sobu i radni prostor, tako da se deo sobe odražava u ogledalu i time stvara iluzija veće prostorije. Jasna razdvojenost funkcija u okviru stana oslikava se i u odabiru podnih dezena. 

 

 

Radni prostor je formiran oko velikog stola.  Kako je arhitektama tokom rada na projektu neophodno da sede zajedno, a istovremeno i da imaju dovoljno prostora za odlaganje materijala za rad, ovakva organizacija stola zadovoljava potrebe kod zajedničkih sastanak, a ne utiče ni na pojedinačni rad kada je on potreban. Biblioteka je razbijena manjim prostorom sa oglasnom tablom, odnosno tablom za ispisivanje podsetnika. Ona je lako dosupna tokom rada, a njene dimenzije su maksimalno uklopljene u širinu prostorije, tako da ne zauzima mnogo prostora, a zadovoljava potrebe ovolikog prostora.

 

 

Originalan prostor, pre rekonstrukcije nije sadržao kupatilo. Ono je naknadno formirano od prostora sobe koja je imala površinu 25m2. Kako se ne bi smanjio radni prostor, najbolje rešenje je bilo smanjiti prostor sobe i ubaciti zonu koja opslužuje oba dela stana podjednako. Kao podna obloga je iskorišćena ista vrsta pločica kao i u ostatku stana čime je kupatilo dobilo određeno toplinu upotrebom drvenog dezena.

 

 

Osnovu novoprojektovanog stana, podužni presek i poprečni presek možete videti u foto-galeriji. 

 

 

Autori: Modelart Arhitekti (Dejan Mitov, Jelena Mitov, Krsto Radovanović)
Kvadratura stana: 40m2
Mesto: Novi Sad
Foto: Bojan Hohnjec