PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Živite veliko u malom prostoru uz robotski nameštaj

  • Objavljeno:
  • 23.6.2021

Američka kompanija ’’Ori living’’ napravila je dinamični sistem nameštaja koji menja oblik i robotskim pokretima stvara funkcionalnije prostorije u malim stanovima. Ovaj nameštaj predstavlja revoluciju u arhitekturi i dizajnu, a i te kako štedi prostor.

 

Ako imate jednosoban stan ili studio a voleli biste da u njemu imate i radni kutak, garderober u kom možete da šetate, ali i francuski krevet, a uz sve to i funkcionalnu dnevnu sobu, iako zvuči kao fikcija, sa napretkom tehnologije ovo je zaista moguće. 

 

Predstavljamo vam američku kompaniju ’’Ori Living’’ koja je svojim inovativnim rešenjem osnažila ljude koji žive u malim stanovima. Kako navode, veruju da bi se prostori trebalo proširiti i prilagoditi našem životu, a ne obrnuto, a zastupaju ideju da nam pametniji prostori mogu pružiti potrebnu fleksibilnost i pružiti iskustvo koje želimo, transformišući se bez napora - poput magije.

 

 

''Ori living'' spaja nameštaj u jedan element, koji je dinamičan i transformiše se u funkciju potrebnu u određenom trenutku. Primera radi, kada spavate, nije vam potreban garderober u kom možete da šetate, stoga se on u momentu sakriva i ostavlja više prostora.

 

 


Povezane vesti:

Sjajni trikovi za uređenje malog stana [PRE I POSLE, VIDEO]

Sjajna rešenja za stanove do 40 m² (DETALJAN PLAN) 


 

Sam sistem funkcioniše kroz kombinaciju mehanike, elektronike, robotike i softvera. Dodirom na dugme ili putem aplikacije na telefonu, funkcionalni nameštaj se pomera na točkove kako bi obezbedio još nekoliko kvadratnih metara stambenog prostora.

 

Konfiguracija ovog pokretnog elementa može biti raznolika, pa tako jedna strana može sadržati uvučeni krevet i tv komodu, dok druga može ponuditi radni kutak sa garderoberom, ili bilo koju drugu kombinaciju koja štedi prostor. Ukoliko pak nestane struje, Ori living nameštaj se automatski prebacuje na manualni modalitet, kako bi bilo moguće lako i privremeno pomerati ceo sistem ručno. Više o Ori nameštaju saznajte u video prilogu koji sledi.