PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Tepih koji oduševio i uzbunio svet!

  • Objavljeno:
  • 12.7.2022

Tepih Plastic rivers brenda Gan jedinstvenim dizajnom šalje poruku za uzbunu zbog zagađenje reka. Ručno rađen tepih je vanserijski proizvod koji smanjuje otpad i ne ostavlja ga ni za sobom! 100% recikliran.

 

Od početne ideje do najsitnijeg detalja njene realizacije dizajner Alvaro Katalan de Okon je kolekcijom tepiha Plastic rivers za brend Gan poslao čovečanstvu važnu poruku.

 

Katalan je na jedinstven način estetizovao problem zagađenja reka i poruka je vrlo očigledno u samom dizajnu ali i u nazivima pojedinačnih modela - Gang, Jangce, Niger, Indus. Upravo to su važni vodeni putevi iz različitih delova sveta koji su zagađeni plastikom i drugim otpadnim materijalima.

 

 

Tepih Gang iz kolekcije Plastic rivers. Prodaja: Enviro DesignConceptStore.

 

Svaki tepih objedinjuje tri nijanse - plava, zelena i braon - kako bi se dočarao pogled na reke i njihovo geografsko okruženje iz ptičije perspektive. Svaka boja ima sasvim jasnu, vrlo razumljivu simboliku. Međutim, to nije jedini pažnje vredan aspekt ove kolekcije.

 

 

Tepih Indus iz kolekcije Plastic rivers.Prodaja: Enviro DesignConceptStore 

 

Naime, svi tepisi su ručno izrađeni u Indiji od sto posto recikliranih PET plastičnih vlakana što ceo koncept čini zaokruženim do kraja. Tekstura i mekoća je vrlo slična vlni a tepisi su ekstremno  izdržljivi. Plastična vlakna dopuštaju igru dimenzijama, visinom i širinom, što stvara trodimenzionalan efekat. Baš kao pravi geografski teren.

 

 

Dizajner ističe da je ovim projektom želeo da otvori polemiku odnosno da dopusti dizajnu da postane metafora za neprijatne istine sa kojima svet mora da se suoči. A neprijatne istine se ne smeju gurati pod tepih. Naprotiv.

 

 

Kolekcija Plastic rivers dobitnik je NYC nagrade za dizajn 2022.

 


Ukoliko volite lepotu tepiha pročitajte i:

Zadivljujuća renovacija kuće iz sredine 19. veka


 

Ovi vanserijski tepisi španskog brenda GAN dostupni su u različitim oblicima i dimenzijama i, kada u jednom trenutku prestane potreba za njima, mogu se potpuno reciklirati. Na taj način je ova ideja dobila pun smisao i sa razlogom mnoge svetske nagrade.

 

Tekst: redakcija Kuće stil

Foto: Gan rugs