PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Najlepši prenosivi toalet na svetu napravljen pomoću 3D štampe

  • Objavljeno:
  • 23.11.2022

Reciklažom plastičnog medicinskog otpada, za samo tri dana, 3D štampom je napravljen prototip mobilnog toaleta koji, pored izuzetnog dizajna, nudi održivo rešenje za gradilišta i razna privremena naselja.

 

Odbačeni plastični medicinski otpad iz bolnica širom Evrope istopljen je u filament i 3D štampom je napravljena mobilna toaletna kabina koju je dizajnirao španski studio Nagami za fondaciju To.org.

 

Prenosivi toalet, nazvan The Throne, je proizveden tokom tri dana i sastoji se od tri dela – tela u obliku suze, dvostruko zakrivljenih kliznih vrata i kontejnera za prikupljanje otpada.

3D štampani deo kombinovan je sa mehaničkim elementima kao što su metalne šine, koje se ubacuju u okvir dok se štampa, da bi se formirala klizna vrata.

 

 

Iz higijenskih razloga, sama toaletna školjka nije urađena 3D štampom, da bi se izbeglo nakupljanje prljavštine i bakterija, u žlebovima karakterističnim za ovaj način izrade. Postavljena je klasična školjka, higijenski prihvatljiva, sa glatkom završnom obradom.

 

Kabina ima prirodno osvetljenje, preko otvora na vrhu.

 

 

Prototip, koji je testiran na gradilištu u švajcarskim Alpima, proizveo je napredni robotski štampač sa sedam osa u Nagamijevom studiju u Avili. Ali, nada je da će proces za 3D štampanje složenih struktura od reciklirane plastike na kraju biti moguć i korišćenjem lakše dostupne, lokalne tehnologije.

 

 

Plastični otpad je veoma jeftin i nepresušan resurs. Kako 91 odsto do sada proizvedenog plastičnog otpada čeka da se reciklira, osnivač To.org-a Nachson Mimran rekao je da bi ovaj lako dostupni materijal mogao pomoći u stvaranju pristupačnih sanitarija i skloništa tamo gdje su najpotrebniji.

 


Pogledajte i:

Zavirite u prvu ekološku, biorazgradivu 3D kuću (VIDEO) 

Rešenje koje od 2 parking mesta pravi 8 (VIDEO) 


 

To.org je dobrotvorna fondacija koja se bavi i socijalnim preduzetništvom, koja je 2018. godine je u sirotinjskim četvrtima u Ugandi postavila toalete napravljene od recikliranih plastičnih flaša. 3D štampani mobilni toaleti su evolucija tog projekta.

 

 

Nagami, inače specijalizovan za 3D štampan nameštaj, odlučio je da sprovede ideju za toalet The Throne i pokaže da 3D štampa velikih razmera može da ponudi mnogo više od ukrasnih delova i pojedinačnih elemenata.

 

Iako se proces  izrade trodimenzionalnog proizvoda iz modela postupkom slaganja materijala, sve više koristi za izradu kuća i čitavih naselja, ovakvo izvođenje velikih formata, korišćenjem recikliranih plastičnih filamenata je još uvek u povoju.

 

Izvor: dezeen.com

Fotografije: Dmitry Kostyukov

Tekst: Redakcija Kuće Stil