PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Fantastičan izum koji mali stan čini tri puta većim

  • Objavljeno:
  • 1.3.2016

Tim za arhitektonske projekte sa Instituta za tehnologiju iz Masačusetsa (MIT) izumeo je fantastičan komad nameštaja koji čini da prostor u malom stanu deluje čak tri puta veće. Projekat "CityHome" osmišljen je kao odgovor na večiti problem nedostatka životnog prostora u velikim gradovima.

 


   Pogledajte kako klizni zid mali stan pretvara u veliki

 

   Iskoristiti svaki centimetar prostora prava je umetnost u današnje vreme, što pokazuje ovaj mali    stan od 36 kvadratnih metara u centru Njujorka. 

 


 

"CityHome" je automatizovan multifunkcionalan element veličine ormara koji sadrži krevet, sto koji služi kao radni i trpezarijski, klupu za sedenje, kuhinju sa proširivim pultom, ormar, kao i višenamenski prostor za skladištenje.

 

 

 

Svaki od ovih elemenata se može aktivirati pokretima ruku, dodirom ili glasom. Kontrolni sistem sa ugrađenim kamerama prepoznaje gestove, a zatim unutrašnji motori bešumno izvlače željeni element napolje. Tako se, bez ikakvog fizičkog napora, jednim pokretom ruku može izvući krevet ili sto, dok se drugim gestom vratiti u početni položaj.

 

 

Dodatna prednost je što se ceo modularni sistem može pomerati za jedan metar dodirom na senzore koji su smešteni sa dve strane sistema. To omogućuje da se po potrebi proširi prostor predviđen za multifunkcionalnu prostoriju sa jedne strane sistema, dok će se smanjiti kupatilo sa druge, i obrnuto.

 

 

Impresivan dizajn upotpunjen je neobičnom rasvetom kojom se takođe upravlja pokretima ruku, pa se u sobi veoma lako može stvoriti željeni ambijent.

 

 

Glavni istraživač Kent Larson objašnjava da je "CityHome" odlično rešenje za stanove u velikim gradovima gde desetina kvadratnog metra košta i do 1000 dolara, pa je investiranje u tehnologiju znatno isplativije od kupovine i opremanja većeg stana.

 

 

Foto: YouTube / MIT Media Lab