PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Dani Ermitaža prvi put u Srbiji: Svetska remek dela za sve ljubitelje umetnosti

  • Objavljeno:
  • 24.10.2023

Dani Ermitaža, manifestacija od međunarodnog kulturnog značaja, prvi put biće održana u Beogradu od 24. do 29. oktobra. Publika će ovim povodom moći da pogleda izuzetne izložbe, koncerte, baletske predstave i projekcije filmova, u organizaciji jednog od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu.

 

Državni muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu predstavlja muzejski kompleks svetskog značaja, jedan od najpoznatijih umetničkih i kulturno-istorijskih muzeja. Eksponati iz zbirke Ermitaža predstavljeni su u više od 500 sala ukupne površine oko 100.000 kvadratnih metara, i milioni posetilaca  dolaze svake godine da se dive enterijeru Zimskog dvorca i remek-delima najvećih svetskih majstora koja su tu izložena.

 

 

Ove jeseni, Beograd će prvi put biti domaćin manifestacije Dani Ermitaža, u organizaciji muzeja Ermitaž, Ministarstva kulture Srbije i kompanije „Gasprom njeft“, u periodu od 24. do 29. Oktobra.

 

U saradnji sa Narodnim muzejom Srbije, biće otvorene dve izložbe: "Nevidljiva umetnost" i "Carski porcelan". Obe izložbe u Narodnom muzeju Srbije biće otvorene za publiku od 24. oktobra do 24. novembra 2023. godine.


Inkluzivni projekat "Nevidljiva umetnost" specifičan je po tome što poziva posetioce da urade ono što je u muzejima obično strogo zabranjeno - da dodirnu drevne freske, starinske ćilime i taktilne makete drugih dela iz kolekcije Ermitaža, i time pruža priliku i slabovidim osobama da uživaju u izložbi.

 

 

Izložba "Carski porcelan" povezaće istoriju dinastije Romanov i replike dvorskih servisa za ručavanje koji su bili u upotrebi na svečanim večerama i porodičnim proslavama ruskih monarha. Na ovoj izložbi, saznaćete kako je izgledala omiljena šoljica ruske carice Jelisavete Petrovne, na kakvim tanjirima je serviran desert  Aleksandru I, kao i kakvo su posuđe koristili ruski carevi na svadbenim banketima i na svojim jahtama. Interesantno će biti i otkriti zašto je Rafaelovski servis pravljen čitavih dvadeset godina.
Eksponati na ovoj izložbi vezuju se za vladavine gotovo svih ruskih careva, od Jelisavete Petrovne do Nikolaja II.

 

 

Sva ova dela dekorativne umetnosti nastala su u Carskoj fabrici porcelana u Sankt Peterburgu. Od početka svog postojanja 1744. do revolucionarnih događaja 1917. godine, ova fabrika bila je zvanični snadbevač ruskog carskog dvora i upravo tu su nastajali izuzetni kompleti servisa sa monogramima vladajućih monarha. Veličanstveni porcelanski setovi za jelo, desert, čaj i kafu  napravljeni u Carskoj fabrici porcelana odlikuju se finim polihromnim slikanjem, elegantnim reljefnim elementima i bogatom pozlatom.

 

 


Pogledajte gde u Srbiji možete kupiti ruski carski porcelan:

Legendaran i ekskluzivan ruski carski porcelan sada i u Srbiji


 

U okviru ove manifestacije, a povodom proslave 100-godišnjice srpskog baleta, legendarni sanktpeterburški Balet Jakobson izvešće najbolja dela iz svog repertoara u Narodnom pozorištu u Beogradu 24. i 25. oktobra. 
Na istoj sceni, 28. oktobra biće održan koncert Vasilija Gerela, slavnog ruskog baritona iz Sankt Peterburga, narodnog umetnika Rusije i internacionalne operske zvezde.

 

 

U Jugoslovenskoj kinoteci održaće se premijerne projekcije srpskih filmova „Imperatorke” i „Petar I – poslednji car i prvi imperator”, koje će predstaviti partner manifestacije „Prijatelji Sankt Peterburga”.
Posetioce Dana Ermitaža očekuju i master klase, seminari i okrugli stolovi. Direktor Ermitaža Mihail Piotrovski održaće 25. oktobra javno predavanje „Peterburški mostovi kulture” na Univerzitetu u Beogradu.
Pored toga, u okviru Dana Ermitaža u Beogradu i Novom Sadu biće održana rusko-srpska naučna arheološka konferencija.