PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zgrada univerziteta koja komunicira sa svojom okolinom

  • Objavljeno:
  • 9.6.2021

Slovenački biro Sadar+Vuga kreirao je novu zgradu Fakulteta za socijalni rad u Belgiji. Pored dinamične fasade, zgradu odlikuju moderna rešenja i jedinstvena atmosfera koja pruža profesorima i studentima prijatan rad. Međutim to nije sve što je ovaj studio uradio za Belgijski univerzitet.

 

U gradu Gentu nikla je nova zgrada Fakulteta za socijalni rad, pod nazivom Zgrada T, čije ostvarenje potpisuje ljubljanski arhitektonski studio Sadar+Vuga u saradnji sa Lens°ass, arhitektonskim studiom iz Belgije. Sa svojim atraktivnim izgledom i na 15 hiljada kvatratnih metara, zgrada je postala velelepni simbol i sada predstavlja južnu kapiju kampusa.

 

 

 

Inovativna zgrada koja komunicira sa svojim okruženjem

 

Jedinsveni, monolitni izgled ovog objekta komunicira sa neposrednim okruženjem preko svoje dinamčne fasade u vidu vodoravnih lamela, koje prave potrebno zasenčenje u unutrašnjosti i ravnomerno obgrljuju čitavu zgradu. Dodatno, ideja je bila da se pažljivo dizajnira forma, ugao, kao i da se pozicionira lamela oko glavnog ulaza u zgradu u vidu luka, otkrivajući unutrašnjost zgrade. Na taj način kreiran je ulaz koji je izuzetno privlačnan za okolinu i ima za cilj preusmeravanje kretanja građana sa trga ka unutrašnjem prostoru. Usled svoje forme, ova zgrada predstavlja pravo inovativno i kreativno rešenje urbanizacije grada.

 

 

Fasada, puta tri

 

Još jedno inovativno rešenje slovenačkog studija bilo je i dizajniranje fasade sa dubinom. Pa tako su dizajnirali prvi, unutrašnji sloj koji služi kao termoizolacija i u formi je standardne, staklene zidne zavese, dok je drugi u formi metalnih protivpožarnih prolaza i stepeništa, praktičnog rešenja. Treći i najatraktivniji sloj predstavlja spoljni omotač od kompozitnih lamela koje su izrađene od fiberglasa. 

 

 

 

Novi tip fakultetskog prostora

 

Centralna pruga sa dva atrijuma predstavlja inovativni, novi tip fakultetskog prostora. Razvijena je na četiri nivoa, a proteže se do samog krova. Sam otvoren prostor je namenjen za sastanke, okupljanja, neformalne događaje, kao i za učenje i rad. Osmišljen je kao vrsta unutrašnjeg polujavnog prostora, gde se aktivnosti na svakom spratu podjednako stimulišu vizuelnom povezanošću. Na svakom nivou se nalaze ulazi u amfiteatre, sa obe unutrašnje strane bočnih pruga. Dugi hodnici nisu bili u planu, kao ni razdvajanje vertikalne i horizontalne cirkulacije, baš zbog želje da se ne ograničava prostor radi laše migracije. 

 

 

 

 

 

Zgrada fakulteta koja služi svim građanima

 

Zgrada T, pored fakultetske namene, dobila je i karakter javne zgrade, gde se aktivnosti fakulteta ne predstavljaju samo kampusu već i stanovnicima Genta. Javna dešavanja se ne bi odigravala samo u prizemlju, već i na površini svih nivoa zgrade, izložbenom prostoru i u kafeterijama.

 

 

 

Prozračan i otvoren prostor

 

Velika prednost zgrade T predstavlja društvena, svetlosna i prostorna propusnost koja doprinosi atmosferskom karakteru zgrade. Prozračni prekrivač dva atrijuma, kao i njihov krov sa lamelama koje bacaju senke, pružaju dobru izolaciju zimi, a hlad leti. Otvoreni prostor u kombinaciji sa svetlošću podstiče migraciju ljudi i samu aktivnost u zgradi. Kombinovanjem ovih elemenata pruža se ugodan ambijent gde studenti i profesori mogu pronaći najudobnije mesto za rad ili druženje.

 

 

 

 

 

I sportska dvorana je dobila svoj novi izgled 

 

Modernizaciiji belgijskog univerziteta Sadar+Vuga doprineli su i savremenom proširenju sportske dvorane na KampusSchoonmeersen, Univerziteta HOGENT. Dok zgrada T predstavlja južnu, nov produžetak Sportske dvorane formirao je severnu kapiju kampusa, čineći ga posrednikom između kampusa i grada.

 

Uzimajući u obzir postojeće uslove i strukturno jezgro ove zgrade, ulazni hol i fitnes centar smešteni su duž severnog zida postojeće sportske dvorane. Vizuelna veza između enterijera i eksterijera obezbeđena je podizanjem volumena zgrade prema severu, u vidu staklenog zida. Unutrašnji sportski prostor je tako vidljiv gradu, što čini zgradu produžetkom urbanog prostora. Monolitni volumen je jednostavan i gotovo apstaktan, ali bez obzira na to neutralan. Njegova polurefleksna konveksno-udubljena površina zajedno sa obližnjim vozovima, automobilima, pešacima i sportskim aktivnostima u dvorani neprestano stvara novi izgled zgrade.

 

 

 

 

Za efektnu zgradu T, Sadar+Vuga dobili su nagradu u kategoriji ''Gost salona'' na 43. Salonu arhitekture u Beogradu.

 

Radovi na zgradi T i na proširenju sportske hale završeni su u septembru 2020. godine. Međutim, objekti su sada otvoreni za javnost sa ograničenim pristupom usled pandemije Korona virusa.

 

Fotografije: Julien Lanoo, German Luis Bourgeat, Sadar+Vuga

Autori projekta: Sadar+Vuga 

Koautori projekta: Lens°ass