PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zgrada sa 1000 stabala za zeleniji Pariz

  • Objavljeno:
  • 20.3.2016

Arhitektonske firme "OXO Architects" i "Sou Fujimoto Architects" predstavile su projekat "Mille Arbres" (Hiljadu drveća) koji je pobedio na konkursu "Réinventer Paris" za lokaciju Peršing. Predlog predviđa veliku strukturu od stakla na čijem će se krovu nalaziti hiljadu stabala drveća.

 


   Pariz - zelena metropola budućnosti

 

   U želji da reše urbanističke i ekološke probleme Pariza, arhitekte kompanije “Vincent Callebaut      Architectures“ osmislili su projekat koji će francusku prestonicu učiniti zelenom metropolom            budućnosti. 


 

Gradonačelnica Pariza An Idalgo pozvala u novembru 2014. arhitekte da osmisle planove za brojne lokacije širom grada, od starih železničkih stanica do istorijskih vila.  Na konkurs je prijavljeno 815 projekata za 23 lokacije u Parizu i 17 timova za lokaciju Peršing, dok su u finalnu fazu ušla četiri prestižna tima.

 

 

"Grad kao što je Pariz mora biti u stanju da se prilagodi u svakom trenutku kako bi odgovorio na izazove koji mu se postavljaju. Važno je u svetu kakav je danas pronaći zajednički način funkcionisanja koji će uobličiti budućnost metropolisa", kaže An Idalgo.

 

 

Inovativan i ambiciozan projekat "Mille Arbres" zasniva se višenamenskoj građevini koja će obuhvatati prostor za stanovanje, kancelarije, prodavnice, hotele i kulturne ustanove. Krov zgrade će pored ekoloških drvenih objekata za stanovanje prekrivati i čitava šuma koja će doneti biodiverzitet u ovaj urbani kraj Pariza.

 

 

Foto: Manal Rachdi OXO Architectes + Sou Fujimoto Architects