PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zgrada filharmonije koja je impresionirala svet

  • Objavljeno:
  • 29.1.2017

O spektakularnoj zgradi filharmonije u Hamburgu priča ceo svet. Nakon deset godina gradnje i desetostrukog prekoračenja budžeta, "Elbphilharmonie" se danas smatra jednom od najimpresivnijih savremenih građevina u Evropi.

 


   Neobična zgrada muzičkog teatra u Tbilisiju

 

   U Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, italijanski arhitektonski biro Fuksas predstavio je svoj drugi        projekat po redu u tom gradu – višenamensku zgradu podeljenu u dva upečatljiva volumena            načinjena od staklenih i čeličnih panela.


 

Na nekadašnjem skladištu od cigle iz 1963. godine, švajcarska arhitektonska kompanija "Hezog & de Meuron" kreirala je staklenu strukturu čija je izgradnja koštala čak 789 miliona evra.

 

 

Iza jedinstvene talasaste fasade krije se spektakularna centralna koncertna dvorana sa preko 2000 mesta, izgrađena od 10.000 jedinstvenih akustičnih panela koji prekrivaju tavanicu, zidove i balustrade.

 

 

 

Najveća od tri koncertne dvorane izgrađena je pomoću parametričkog dizajna, procesa u kojem dizajneri koriste algoritme kako bi kreirali formu predmeta. U ovom slučaju, svaki od 10.000 gipsanih panela dobio je jedinstven oblik zahvaljujući algoritmima.

 

 

"Svaki panel ima svoju funkciju", rekao je Benjamin Koren, osnivač studija "One to One" koji je sarađivao sa arhitektima na dizajniranju i izradi panela.

 

 

Na panelima se nalazi ukupno milion ćelija – malih rebrastih udubljenja prečnika od četiri do šesnaest centimetara, čija je uloga da oblikuju zvuk u dvorani. Kako objašnjava Benjamin Koren, kada zvučni talas dođe do panela, neravna površina ga ili apsorbuje ili rasprši.

 

 

Svaki panel utiče na zvuk na različit način, a zajedno čine da dvorana bude perfektno akustična.

 

 

 

Slična tehnika oblikovanja zvuka koristi se vekovima – napoznatiji primer je bečka dvorana "Musikverein", ali je u "Elbphilharmonie" upotrebljena na sasvim nov i vizuelno interesantan način.

 

 

Osim koncertih dvorana, u zgradi se nalaze hotel i ekskluzivni stambeni kompleksi. Najskuplji apartman pruža jedinstveno vizuelno iskustvo - pogled na Hamburg i reku Labu "širine" čitavih 270 stepeni.

 

 

Arhitekti su projektovali i javni trg koji se prostire na 4000 kvadratnih metara i izdiže 37 metara iznad nivoa reke.

 

 

Foto: Iwan Baan / Michael Zapf / Maxim Schulz / Sophie Wolter / Elbphilharmonie