PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zeleni grad na listovima lokvanja

  • Objavljeno:
  • 27.8.2020

Na ekološke gradove koji zadivljuju futurističkim izgledom nećemo još dugo čekati. Arhitektonska firma BIG predstavila je plan za izgradnju tri veštačka ostrva nadomak ostrva Penang u Maleziji koji će funkcionisati po održivim principima.

 

Ambiciozan projekat "BiodiverCity", koji će zauzimati 1820 hektara zemljišta, inicirala je vlada malezijske države Penang, sa ciljem da se kreira globalna destinacija koja će podstaći ekonomski i kulturni rast Penanga, a koji će istovremeno štititi biodiverzitet obalskih zona i njegova prirodna staništa.

 

 

Svako od tri "BiodiverCity" ostrva imaće formu lokvanja i sadržaće kvartove mešovite namene, 242 hektara parkova, 4,6 kilometara javnih plaža i obalu dugu 25 kilometara.

 

 

Između 15 i 18 hiljada stanovnika pronaći će novi dom u svakom od ostrvskih distrikata, gde će koristiti obnovljive izvore energije, vodu iz lokalnih izvora, kao i sisteme za preradu otpada.

 

 

Kao građevinski materijal biće korišćena kombinacija bambusa, malezijsko deblo i "zeleni beton" koji se pravi od recikliranih sirovina.

 

 

Velika pažnja posvećena je i saobraćaju, kako na samom ostrvu, tako i između njih, pa će sve ove zone biti oslobođene tradicionalnih automobila, umesto kojih će saobraćati ekološka vozila – po zemlji, vodi i vazduhu, a biće izgrađene i brojne pešačke i biciklističke staze.

 

 

Na ostrvima će se nalaziti i mreža ekoloških koridora širine između 50 i 100 metara koji će služiti kao prirodni rezervati i parkovi koji podsticati razvoj biodiverziteta.

 

 

"BiodiverCity" je pokrenut u okviru šireg projekta "Penang2030" koji ima za cilj da život u ovoj malezijskoj državi učini zelenijim, pametnijim i izgradi ga po meri porodice.