PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zavirite u novo sedište Fejsbuka - najveću otvorenu kancelariju na svetu

  • Objavljeno:
  • 10.4.2015

U želji da prikažu koliko su uspešne, IT kompanije u Silikonskoj dolini grade impresivne poslovne komplekse. Poslednji u nizu je "Fejsbuk" (Facebook), koji se nedavno preselio na novu adresu – Menlo park kampus u gradiću Palo Alto, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

 

Predstavništvo "Fejsbuka" dizajnirao je čuveni kanadski arhitekta Frenk Geri (Frank Gehry). Prema rečima osnivača i direktora kompanije Marka Cukerberga (Mark Zuckerberg), sama zgrada je "prilično jednostavna i nije fensi".

 

Kompleks, poznat kao MPK 20 (kod za Menlo park, objekat 20), u suštini jevelika "otvorena" prostorija koja održava poslovnu filozofiju ovog IT giganta.

 

 

"Naš cilj bio je da kreiramo savršeni prostor za timski rad", objašnjava Cukerberg. "Da bismo to i uradili, osmislili smo najveću otvorenu kancelariju na svetu – jednu jedinu sobu koja odgovara potrebama 2.800 zaposlenih. Takođe, tu su i manje prostorije za one kojima je potrebna privatnost u radu. Bilo da rade u manjim ili većim grupama, zaposleni se mogu lako kretati kroz kancelariju i sarađivati međusobno".

 

Kako bi stvorio prostor idealan za rad, Geri je ubacio moderni nameštaj i umetnička dela, stepenice koje podsećaju na one iz Gugenhajm muzeja, park na krovu zgrade i salu za sastanke nalik dečjoj igraonici. Umetnička dela su specijalno za "Fejsbuk" kreirali lokalni umetnici. Na krovu zgrade nalazi se park površine 3,5 hektara sa više od 400 stabala, stazom za šetnju i razgledanje okoline, kao i kafe barom.

 

Čitav kompleks izgrađen je za tri godine i predstavlja relativno jednostavnu konstrukciju napravljenu od metala, betona i stakla. Geri, čiji su najpoznati projekti Koncerna dvorana Volt Dizni u Los Anđelesu i Gugenhajm muzej u Bilbaou, opisao je novu zgradu "Fejsbuka" kao "izvaredno radno okruženje".

 

 

"Mark je od početka želeo skroman poslovni prostor. Nije hteo da bude moderno dizajniran, već dovoljno fleksibilan kako bi mogao da u svakom trenutku da se transformiše u skladu sa potrebama zaposlenih", kaže Geri.

 

Interesantno je da je "Fejsbuk" nije želeo da objavi zvanične fotografije koje bi potom bile prosleđene novinarima. Cukerbergje na svom profilu postavio samo jednu fotografiju i pozvao korisnike Instagrama da objave svoje fotografije novog sedišta kompanije.

 

"Fejsbuk" nije jedini koji je unapredio svoje predstavništvo. U obližnjem Kupertinu, "Epl" (Apple) trenutno gradi kampus nalik svemirskom brodu, vredan pet milijardi dolara. Novo predstavništvo u Silikonskoj dolini uskoro će imati i "Gugl" (Google). "Guglpleks" (Googleplex) čini devet četvorospratnica nalik bumerangu, čiji se delovi mogu pomerati u skladu sa potrebama kompanije. Takođe, u centru Sijetla u toku je izgradnja novog poslovnog centra "Amazona", koji obuhvata tri futurističke bio-kupole, nebodera, kao i niz drugih poslovnih objekata giganta onlajn trgovine.

 

 

Foto: Mark Cukerberg, Instagram