PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zaha Hadid prva žena u istoriji nagrađena Kraljevskom zlatnom medaljom

  • Objavljeno:
  • 5.10.2015

Kraljevski institut britanskih arhitekata (RIBA) dodelio je najznačajnije priznanje za arhitektonska dostignuća Zahi Hadid, čime je ona postala prva žena koja je samostalno nagrađena u 167 godina otkako se dodeljuje ova nagrada.

 

Kraljevska zlatna medalja koju dodeljuje RIBA uz blagoslov kraljice, bila je u rukama muškaraca sve od 1848. godine. Iako je već u par navrata dodeljivana ženama, arhitektice Peti Hopkins i Šila o Donel su nagradu podelile sa svojim partnerima ili muževima.

 


   Futuristička jahta Zahe Hadid

 

   Pogledajte kako izgleda jahta koju je u svom prepoznatljivom stilu dizajnirala Zaha Hadid.

   Pored neofuturističkog dizajna, ova jahta odgovara i na najsitnije zahteve svojih vlasnika.

 


 

Predsednica komisije, Džejn Dankan, nada se da će nagrada dodeljena Zahi Hadid biti motivacija ostalim ženama u profesiji u kojoj dominiraju muškarci. "Postoji veoma jasan razlog zašto je tako: mnogo radnih časova ne dozvoljava fleksibilnost u poslu. Najvažnija stvar koju možemo da učinimo kako bismo ohrabrili žene da ostanu u poslu, je da činimo ustupke", rekla je Džejn Dankan.

 

Džejn veruje da se sve manji broj žena u arhitekturi može pripisati i nedostatku ženskog uzora na koji bi se ugledale. "Ako na mestu gde radite nema žena na visokim pozicijama, pomislite da ne možete napredovati u karijeri. Arhitekturi su potrebne žene koje će biti uzori, a Zaha je fantastičan, jedinstven talenat koji može da inspiriše žene."

 

 

Nakon studija arhitekture u Londonu, arhitektica iračkog porekla karijeru je započela u studiju "OMA" u Roterdamu, da bi ubrzo zatim 1979. otvorila vlastitu praksu u Londonu i istakla se revolucionarnim zgradama kao što je "The Peak" u Hong Kongu.

 

Neka od njenih značajnih dela su zgrada vatrogasne stanice "Vitra" u Nemačkoj,  "Rozental centar za savremenu umetnost u Sinsinatiju (prva zgrada u SAD-u), skijaška skakaonica u Insbruku, glavna upravna zgrada "BMW-a" u Lajpcigu, poslovni kompleks "Galaksi Soho" u Pekingu, univerzitetski dom u Hong Kongu.

 

 

Od poslednjih projekata ističu se zgrada kulturnog centra "Hejdar Alijev" u Bakuu,  zgrada opere u Guangžuu u Kini, Nacionalni muzej savremene umetnosti "MAXXI" u Rimu i "Akvatik centar" za Olimpijske igre u Londonu, a u planu je i izgradnja najvećeg putničkog terminala na svetu u Pekingu, nove metro stanice u Rijadu i futurističkog poslovnog kompleksa usred pustinje na severu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

 

Iako je provela 40 godina u Londonu nakon napuštanja rodnog Bagdada, najviše projekata je radila van Britanije. Njena impresivna i futuristička zdanja često podele mišljenja, pa se desi da projekti kao što su olimpijski stadion za Igre koje će se održati u Tokiju 2020. ili zgrada opere u Kardifu budu odbijeni odbijeni od strane političara uprkos pobedi na internacionalnom takmičenju.

 

 

Foto: telegraph.co.uk / domusweb.it /  Hufton+Crow Photographers / oxforddesignstudio.wordpress.com

Portrait by Mary McCartney