PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Zaha Hadid gradi futuristički metro u Rijadu

  • Objavljeno:
  • 4.2.2014

U finansijskom distriktu Rijada počela je gradnja novog metroa, kojim će se svakodnevno prevoziti više od pet miliona ljudi.

 

Plan gradske železnice u prestonici Saudijske Arabije više podseća na nacrt nekog hotela sa pet zvezdica, nego na klasičnu stanicu. KAFD metro, koji će kompanija “Zaha Hadid Architects” izgraditi u naredne četiri godine, biće integrisan u urbani koncept finansijskog distrikta “Kralj Abdulah”. Ovaj futuristički objekat prostiraće se na površini od 20.434 kvadratnih metara i imaće šest spratova – četiri iznad i dva ispod površine.

Projekat prevazilazi jednostavnu tipologiju stanice i ističe dinamičnost i multifunkcionalnost javnog prostora. Prema master planu, metro će biti smešten u središtu putne mreže, što će stanovnicima Rijada olakšati pristup zgradi i ubrzati im prevoz do željenog mesta.

 Podzemni deo rezervisan je za javnu garažu, dok je nadzemni projektovan tako da su pešačke staze unutar zgrade jasno razgraničene, unutrašnja cirkulacija optimizovana, a gužve izbegnute. Fasada će biti dizajnirana tako da propušta svetlost, a štiti od vrelih pustinjskih zraka, dok oblik simbolično podseća na pustinjske dine.

Vladar Saudijske Arabije, kralj Abdulah naložio je da gradnja metroa bude završena za četiri godine, što je, na primer, vreme potrebno za renoviranje samo jedne stanice u Njujorku. Novi metro imaće šest linija, uključujući i onu ka aerodromu, rekao je princ Kaled bin Bander, guverner Rijada.

 

 

Foto: Zaha Hadid Architects