PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zadivljujući toranj za osmatranje prirode

  • Objavljeno:
  • 3.12.2019

Smešten u srcu šume Gisselfeld Klosters na sat vremena vožnje južno od danske prestonice Kopenhagena, osmatračnica Treetop Experience nudi jedinstveno iskustvo za sve koji uživaju u šetnji i posmatranju prirode.

 

Danska arhitektonska firma EFFEKT projektovala je impozantan toranj za osmatranje kao i dugačku stazu koja se proteže kroz park za rekreaciju Camp Adventure.

 

 

Šetnja započinje 900 metara dugom stazom koja vijuga kroz šumu najpre na prizemnom nivou, a zatim se uzdiže ka tornju i njegovoj 650 metara dugačkoj spiralnoj rampi, izrađenoj od lokalnog hrastovog drveta.

 

 

Staza prolazi kroz različite tipove šume i minimalno utiče na prirodno okruženje.

 

 

Niži, početni deo staze, kao i toranj, postavljeni su u mlađim delovima šume, dok viša staza prolazi kroz stariju šumu.

 

 

Prateći stazu koja ide među krošnjama drveća, posetioci parka mogu da se približe samim vrhovima drveća sa raznih platformi, da bolje osmotre razne životinjske vrste i se odmore na stepenastim klupama.

 

 

 

Nova atrakcija, jedina te vrste u Skandinaviji, ima oblik peščanog sata i uzdiže se 45 metara u visinu.

 

 

Hiperboličan oblik pružio je veću stabilnost tornju i veću površinu osmatračke platforme na vrhu, a uži središnji deo omogućio je da se krošnje okolnog drveća neometano razvijaju i što više približe posetiocima.

 

 

Podršku spiralnoj stazi tornja pruža mrežasta konstrukcija izrađena od korten čelika.

 

 

Ovakav dizajn odabran je s namerom da što manje zaklanja pogled jer je uživanje u prirodi koja okružuje toranj glavni cilj projekta.

 

 

 

Posetioce na vrhu čeka kružna platforma s panoramskim pogledom na šumu.

 

 

Foto: effekt.dk