PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zadivljujući Centar za svetsku kulturu

  • Objavljeno:
  • 21.12.2016

Arhitektonska kompanija Snohetta pobedila je 2007. godine na konkursu za izgradnju kulturnog centra u gradu Dahran u Saudijskoj Arabiji, a najnovije fotografije otkrivaju da je zadivljujuća građevina vrlo blizu završetka, čak i pre rokova.

 


   Neobična zgrada muzičkog teatra u Tbilisiju

 

   U Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, italijanski arhitektonski biro Fuksas predstavio je svoj drugi        projekat po redu u tom gradu – višenamensku zgradu podeljenu u dva upečatljiva volumena            načinjena od staklenih i čeličnih panela.


 

"Kralj Abdulaziz Centar za svetsku kulturu" prostire se na 100.000 kvadratnih metara i uključuje koncertnu salu, bioskop, biblioteku, izložbeni prostor, muzej i arhiv.

 

 

Građevina se sastoji iz pet volumena izgledom nalik kamenju. Impresivan objekat deluje mistično i monumentalno na pustinjskom suncu. Obložen je sa približno 360 kilometara tankih cevi od nerđajućeg čelika koje se spiralno obavijaju oko strukture naglašavajući njenu formu.

 

 

 

Na mestima gde prekrivaju prozore, cevi su sabijene u tanke ploče koje poput žaluzina štite unutrašnjost građevine od jakog sunca, što je izuzetno važno na lokaciji koja je ekstremno topla, vlažna i vetrovita.

 

 

U srcu kompozicije ističe se 98 metara visok toranj. Okružuju ga tri položena objekta i jedan manji, nazvan "ključni kamen". Veliki ovalni prozor krasi ovaj najmanji objekat i simbolizuje pogled u budućnost.

 

                            

 

"Toranj je obrazovna zgrada, a svaki sprat ima drugačiju funkciju. 'Ključni kamen' je zamišljen da bude centralni deo za učenje, prostor sa studijima i opremom. U arhitekturi, ključni kamen je element koji drži težinu luka. Ovde predstavlja ključni element za učenje", rekao je arhitekta Tae Young Yoon koji nadgleda projekat.

 

 

 

Veliki auditorijum sa 930 sedišta koristiće se za koncerte klasične muzike i operu kao i za gostovanja govornika, dok je manja sala predviđena je za bioskop. Biblioteka će biti dostupna svima i posedovaće 200.000 knjiga. Izložbeni prostor ugostiće putujuće izložbe, konferencije i društvene događaje.

 

 

Foto: Snøhetta