PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Xella Triumph: Predstavljamo najbolje objekte u Srbiji za 2019.

  • Objavljeno:
  • 28.11.2019

Prvo Xella Triumph takmičenje za najbolje arhitektonsko rešenje i najbolje izvedeni objekat Xella materijalima okupilo je prava arhitektonska remek dela iz svih delova Srbije, a mi vam predstavljamo najbolju porodičnu kuću, stambenu zgradu i poslovno-stambeni objekat po oceni stručnog žirija.

 

Takmičenje pod nazivom Xella Triumph namenjeno je projektantima i arhitektima koji su u svojim projektima primenili inovativna arhitektonska rešenja i vrednosti koje Xella tradicionalno neguje, a to su zaštita životne sredine kroz ekološku, energetski efikasnu i održivu gradnju.

 

"Celo takmičenje je organizovano pod simboličnim sloganom 'Ideje koje menjaju svet' jer su našem svetu, regionu, ali i našoj zemlji, neophodne upravo takve ideje. Stoga smo ovim takmičenjem želeli da odamo priznanje profesionalcima koji su svojim objektima ulepšali nečiji kraj u Srbiji i učinili ga boljim, humanijim i lepšim mestom za život", objašnjava rukovodilac sektora prodaje i marketinga kompanije Xella Srbija Ljubiša Vukadinović.

 

Svaki objekat koji je pristigao na ovogodišnji konkurs dao je bar mali doprinos razvoju arhitekture i promociji inovativnih rešenja i održive gradnje u našoj zemlji. Svaki od njih odgovara na različite želje i prioritete vlasnika ili investitora, nosi specifičan pečat arhitekte i ima jedinstveno mesto u svom okruženju. Zato je Xella Srbija svaki prijavljeni objekat s razlogom tretirala kao pravo malo remek delo, a među brojnim projektima za koje cela Srbija treba da čuje, stručni žiri je izabrao najbolje objekte u tri različite kategorije, kao i dobitnika glavne nagrade u konkurenciji svih projekata, tj. osvajača Xella Triumph Grand Prix-a za 2019. godinu.

 

 

Grand Prix za arhitektonsko remek delo u Ubu

 

Titulu Grand Prix pobednika za 2019. godinu zaslužio je višestambeni porodični objekat za izbegličke porodice i raseljena lica u Ubu. U pitanju je projektantsko delo arhitekata Jelene Bogosavljević i Zorana Abadića iz projektnog biroa "1X2STUDIO" koje je postalo deo Regionalnog stambenog programa koji se sprovodi uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima EU.

 

"Ovaj objekat svoju specifičnost najpre iskazuje u pojavnosti jednostavnih formi čistih obrisa oblikovanih na način da tokom eksploatacije odole različitim izazovima", kaže arhitekta Zoran Abadić ukazujući istovremeno na funkcionalnost stambenih jedinica i sveden dizajn kao prepoznatljive odlike ovog objekta. "Ritmičnom dispozicijom vertikalnih otvora razmerenih u svrhu intenzivnijeg povezivanja spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora postignut je određeni nivo individualizacije i identifikacije korisnika koji je važan za integraciju raseljenih lica u novo okruženje", kaže Abadić.

 

Izbor materijala za ovaj objekat bio je uslovljen najvišim standardima gradnje koji su bili postavljeni kao prioritetni kriterijumi u startu. "Na objektu u Ubu Ytong blokovi su primenjeni na fasadnim i svim unutrašnjim pregradnim zidovima. Solidnost blokova u pogledu termičke i zvučne izolacije, ekološke i protivpožarne karakteristike materijala, jednostavna obrada površina bez potrebe unutrašnjeg klasičnog malterisanja su svakako prednosti koje ovaj materijal izdvaja od ostalih na tržištu. Mogao bih sa velikom sigurnošću da potvrdim da gotovo svi naši projekti izrađeni u prethodnom periodu (unazad 10 godina) u potpunosti favorizuju upotrebu Ytong blokova. Mislim da je to jedan vrlo savremen materijal koji u velikoj meri olakšava rad ne samo graditelja, već i samih projektanata", objašnjava Abadić.

 

Foto: 1X2STUDIO

 

Najbolja porodična kuća: Porodični biser u Novom Sadu

 

Porodične kuće su tradicionalno jedna od najatraktivnijih kategorija na svim takmičenjima širom sveta, a projekat arhitekte Milana Miloševa iz projektog biroa "VIA INŽENJERING" za porodičnu kuću u Novom Sadu već je izazvao veliko interesovanje javnosti i s pravom zaslužio titulu najboljeg u ovoj kategoriji.

 

"Ako arhitektura ne natera prolaznika da zastane, onda ništa nismo uradili. A ova kuća je naterala Novosađane da zastanu i da obrate pažnju. To je najbolji dokaz da je kuća postala prepoznatljiva, originalna i upečatljiva, što je i bio jedan od ciljeva od starta", kaže Milošev i dodaje da je upravo ovaj projekat označio i veliku prekretnicu u njegovoj karijeri jer je počeo da razmišlja na nov način. Ova kuća je, kako navodi Milošev, postala je i neka vrsta repera u ovom delu Novog Sada koji generalno gledano karakteriše urbanistički haos, baš kao i većinu gradova u Srbiji. 

 

Poseban izazov na ovom objektu predstavljala je zahtevna konstrukcija i malo dvorište, a rešenje je pronađeno u Ytong materijalima. "Ytong je bio savršeno rešenje za termičku izolaciju jer uz taj materijal nisam morao da stavljam skupu dodatnu fasadu. Ali podjednako je bila bitna i fleksibilnost ovog materijala po pitanju oblikovanja. Kuća, naime, ima zaobljeni ulični deo koji je bilo mnogo jednostavnije uraditi Ytong-om nego bilo kojim drugim materijalom, tako da je on istovremeno rešavao sve naše ključne probleme i pokazao se kao najbolje rešenje i za oblikovanje objekta koje je bilo veoma zahtevno, ali i za statiku kuće i njenu termoizolaciju", objašnjava Milošev navodeći i krovnu terasu kao veliku vrednost ovog objekta jer je ona na neki način produžetak dvorišta koje je veoma malo.  

 

Foto: arh. Milan Milošev


Najbolja stambena zgrada: Moderna lepotica svedenog dizajna

 

Ekskluzivni stambeni objekat u Bore Prodanovića 12 u Novom Sadu proglašen je za najbolju stambenu zgradu za 2019. godinu. U pitanju je objekat koji je projektovala arhitekta Tatjana Vujinović iz projektnog biroa "Andzor engineering", a sadrži pet nadzemnih etaža sa komfornim četvorosobnim i petosobnim stanovima.

 

"Prvo moram da kažem da sam prijatno iznenađena nagradom, jer to znači da je prepoznat projektantski koncept kojim sam se vodila i u funkcionalnom i u estetskom smislu, a to je da je lepota u jednostavnosti. Mislim da je rezultat tog pročišćenog koncepta vizuelni sklad, pogotovo kada se gradi najkvalitetnijim savremenim materijalima, u koje spadaju i Xella proizvodi, a objekat, u skladu sa projektnim zadatkom investitora, ima pre svega specifičnosti u funkcionalnoj organizaciji, u cilju stvaranja kvalitetnog i ugodnog prostora za krajnje korisnike", navodi Vujinović i naglašava da je sav prostor svake od nadzemnih etaža rezervisan je za po jednu stambenu jedinicu, sa ugrađenim sistemom "pametnih zgrada", direktnim pristupom iz lifta u stan, kanalima za evakuaciju veša do pomoćnih prostorija u suterenu i slično.

 

"Budući da se bavim i energetskom efikasnošću zgrada, upoznata sam sa prednostima Xella proizvoda, pre svega sa odličnim termičkim karakteristikama i činjenicom da se radi o ekološkom materijalu koji je deo dobro osmišljenog sistema u procesu izgradnje. Ytong proizvodi i Multipor su bitan segment u izgradnji nagrađenog objekta, jer smo njihovom upotrebom kod ove zgrade postigli "B" energetski razred, tako da je objekat potpuno u skladu sa Xella konceptom energetske efikasnosti i održive gradnje, objašnjava Vujinović.

 

Foto: arh. Tatjana Vujinović

 

Najbolji stambeno-poslovni objekat: Most II u Rumi

 

Za novi arhitektonski biser Rume zaslužan je arhitekta Đorđe Jelača koji je neprikosnoveno zaslužio priznanje za najbolji objekat u kategoriji stambeno-poslovnih na ovogodišnjem takmičenju. Njegov projekat za jedinstveni stambeno-poslovni kompleks od 8.000 m² oduševio je stanovnike ovog grada, a najprepoznatljivi je po atraktivnom rotirajućem restoranu koji se nalazi na samom vrhu zgrade i koji pruža impresivan pogled na Frušku Goru i čitav Srem. 

 

Kompletan objekat izgrađen je od oko 2.000 m³ Ytong materijala. Za spoljašnje zidove korišćen je Ytong Termoblok Plus 30 koji ispunjava sve standarde energetske efikasnosti, a Jelača navodi da su "brzina gradnje i smanjeni troškovi izolacije" ključne prednosti zbog kojih se odlučio za Ytong. "Mnogo se lakše i brže gradi, a dobra termoizolaciona svojstva direktno smanjuju potrebu za dodatnom izolacijom što samim tim smanjuje i troškove", objašnjava Jelača.

 

 

Stručni žiri ovogodišnjeg takmičenja činili su redovni profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu Brana Mitrović, direktor sektora za internacionalni marketing i inovacije Xella Baustoffe GmbH Valentina Ikstadt i grafički dizajner Slavimir Stojanović. Bilo je to prvo takmičenje Xella Triumph, a već sledeće godine kompanija Xella Srbija nastaviće da traga za idejama i objektima koji menjaju svet i da promoviše najbolja arhitektonska rešenja u našoj zemlji u okviru novog izdanja nagradnog takmičenja.