PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Vrata između neba i zemlje

  • Objavljeno:
  • 10.10.2014

Dizajn skulpture s krilima na ulazu u Univerzitet nauke i tehnike u Šenženu (Shenzhen Southern University of Science and Technology) metaforički upućuje na stari kineski običaj.

 

Postoji, naime, izreka da kada kineska deca napuštaju svoj dom i odlaze na univerzitet roditelji im kažu: “Leti na krilima orla prema svom uspehu”, a ista poruka ih simbolički dočekuje i na samom ulazu na ovaj univerzitet.

 

Skulptura služi kao ulazna vrata, a ujedno povezuje dve suprotnosti, odnosno dva kontrasta. Prvi je kontrast zemlja – nebo oličena u fluidu, odnosno donjem delu ove kculpture koji povezuje kapiju sa okolnim pitomim brežuljcima u pozadini i nosi mrežu svetla što se može videti kao svojevrsna veza sa kosmosom.

 

Osim toga, orijentir treba da simbolizuje slobodu razmišljanja s jedne strane i određene smernice s druge strane, a simbolično ukazuju na sistem i poredak koji postoji u nauci, preciznije na kontrast beskrajnih mogućnosti i tehničkih ograničenja.

 

Tako skulptura sa svim ovim suprotnostima opisuje ono što jedan modernan tehnički univerzitet treba da predstavlja - simbiozu prirode i tehnologije.

Projekat je uradio projektni biro “Penda” iz Beča.  

Foto: archdaily.com