PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Voždovac dobija novi kampus: Raspisan konkurs za idejno rešenje novog univerzitetskog centra

  • Objavljeno:
  • 4.10.2021

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima raspisala je konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja faze A - „BIO4 Kampusa“, koji će se nalaziti na Voždovcu, u blizini Torlaka. Šta će centar sve sadržati? Šta će se rušiti? Koje su nagrade?

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokrenulo je inicijativu za izgradnju BIO4 Kampusa u Beogradu kako bi se se značajnim napretkom biomedicinskih nauka, stvorile izuzetne ekonomske prilike koje treba iskoristiti na najbolji mogući način za ekonomski napredak i razvoj Srbije. S tim u vezi, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima raspisala je 28. septembra konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja faze A - „BIO4 Kampusa“ koji će se nalaziti u Kumodražu, na opštini Voždovac.

 

BIO4 će biti centar biomedicinske oblasti, jer će već od samog početka obuhvatiti dva fakulteta: Biološki i Farmaceutski fakultet i pet naučnih instituta: Institut za molekularnu genetiku i genetička istraživanja, Institut za medicinska istraživanja, Institut za multidisciplinarna istraživanja, Centar za održivo upravljanje bioresursima i prirodnim produktima PANDA Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković i deo Instituta za razvoj veštačke inteligencije.

 

Pored navedenih ustanova, biće izgrađena i ekstenzija Naučnotehnološkog parka Beograd za razvoj startapa iz BIO4 oblasti, koja će obuhvatiti i Centar za ideje, kao zonu okupljanja istraživača i studenata iz različitih oblasti. Za lokaciju samog kampusa određena je teritorija u neposrednoj blizini novog sedišta agencije za lekove i medicinska sredstava i Instituta za virusologiju Torlak.

 

 

Cilj konkursa

 

Centralna tema ovog konkursa biće definicija konceptualnog rešenja čitavog kompleksa BIO4 Kampusa i generalne postavke idejnih rešenja svih objekata u kompleksu tako da predmetni prostor stekne svoj identitet i postane jedna od glavnih lokacija na globalnoj mapi razvoja u oblastima biotehnologije, biomedicine, bioinformatike i biodiverziteta. Kompleks će se nalaziti između ulica Vojvode Stepe, Kumodraške i naselja Kumodraž 1, na površini od 7,9 hektara, gde se trenutno nalaze objekti vojnog kompleksa "Torlak" koji su, konkurs navodi, predviđeni za uklanjanje.

 

Urbanističko-arhitektonski koncept takođe treba da bude oslonjen na ekološki prihvatljiva rešenja i pristup cirkularne ekonomije ponovnoj upotrebi materijala, što je u skladu sa ekološkim ciljevima razvoja Beograda.

 

Nagrade

 

Nakon procene, žiri će među konkursnim rešenjima dodeliti sledeće otkupe i nagrade:

-5 ravnopravnih nagrada x 3.000.000 RSD bruto

-5 otkupa x 600.000 RSD bruto

Po završetku konkursa biće nagrađeno pet radova koji će biti pozvani da podnesu svoje ponude u pregovaračkom postupku u kome će se tražiti detaljnija razrada samog urbanističkog rešenja kompleksa BIO4 Kampusa i idejna rešenja objekata A1 faze.

 

Žiri

 

Članovi žirija sastavljen od predstavnika raspisivača:

 

1. dr Darko Đukić, fizičar, Kancelarija za upravljanje javim ulaganjima Republike Srbije;

2. Marko Stojčić, dipl. arhitekta, Grad Beograd, Glavni gradski urbanista;

3. Nenad Paunović, dipl. inženjer organizacionih nauka, Kabinet predsednika Vlade Republike Srbije;

 

Članovi žirija sastavljen od predstavnika struke:

 

4. Prof. dr Vladan Đokić, urbanista, Rektor Univerziteta u Beogradu;

5. Predrag Milutinović, dipl. arhitekta, Beograd;

6. Petar Zaklanović, dipl. arhitekta, urbanista, Roterdam, Holandija;

7. Prof. Dejan Miljković, arhitekta, Arhitektonski fakultet Beograd;

 

Važni rokovi i datumi:

 

-Početak konkursnog roka: 28.09.2021.

-Rok za predaju radova je 69 dana od dana objave, 6.12.2021.

-Rok za postavljanje pitanja preko putem portala javnih nabavki je 8 dana pre isteka roka za podnošenje radova.

 

Konkursna dokumentacija

 

Svu konkursu dokumentaciju i sve informacije možete pogledati na zvaničnoj stranici Javnih nabavki.

 

Izvor: Arhitektonski fakultet u Beogradu