PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Urbana planina: Zgrada s 1000 stabala u Šangaju

  • Objavljeno:
  • 20.11.2019

Neobična zgrada koja izgleda poput šumovitog brda počela je poprima završni oblik, pokazuju najnovije fotografije koje je objavio Heatherwick Studio, arhitektonska firma koja stoji iza ovog ambicioznog projekta.

 

"1000 Trees" je inovativna građevina smeštena u M50 umetničkom kvartu grada Šangaja. Kao što samo ime nagoveštava, zgradu karakteriše na hiljade stabala drveća i drugih biljaka koje izviru iz njene stepenaste površine.

 

 

Na fasadi zgrade postavljene su masivne betonske žardinjere različitih dimenzija u kojima su zasađene biljke, a toliko su brojne da je to prvo što se primeti na zgradi. Svaka žardinjera ima neravnu teksturu po površini i deluje kao da je ručno vajana.

 

 

U njima je zasađeno približno 25.000 biljaka, odnosno 46 različitih vrsta među kojima su žbunaste biljke, puzavice i brojne vrste višegodišnjih biljaka.

 

 

Biljke su uparene tako da u svakoj žardinjeri postoji jedinstvena kombinacija vrsta, a sve biljke potekle su sa ostrva Čongming, plodne ade na delti reke Jangcekjang.

 

 

Za neutralnu pozadinu odabrane su granitne ploče u više nijansi sive boje, koje su ređane u horizontalnoj liniji tako da podsećaju na sedimentne stene.

 

 

Južnu fasadu zgrade odlikuje potpuno drugačiji dizajn: površine su ravne prekrivene bilbordima ili oslikane grafitima lokalnih i stranih umetnika, kao najava šta se može pronaći unutar zgrade. Zgrada je mešovite namene i sadržaće prodajne prostore, kancelarije, restorane, galerije i sale za događaje.

 

 

Ubrzo nakon završetka izgradnje, koji se očekuje već početkom naredne godine, otpočeće gradnja još jedne urbane planine, veće i bogatije biljkama. Ove dve zgrade biće povezane zatvorenim mostom i tunelom.

 

 

Foto: Heatherwick Studio