PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Univerzitetski dom u Hong Kongu

  • Objavljeno:
  • 19.8.2014

Jockey Club Innovation Tower (JCIT) će biti dom Dizanejerskoj školi pri Politehničkom univerzitetu kao i Institutu za društvene inovacije Jockey Club Design u Hong Kongu.

 

Glavni projektant je Zaha Hadid zajedno s Patrikom Šumaherom i timom od preko dvadeset arhitekata. Ukupna površina terena iznosi 6.600 kvarata dok građevinski deo zauzima 28 000.

 

Ovaj prelepi objekat Ima 15 spratova, kao i suteren, a spratna visina u istražviačkim prostorima je 4 metara, u dizajnerskim 5. Njena ukupna visina iznosi 78 metara. Za izgradnju je izdvojeno 966 dana, za konstrukciju 9, a za izradu fasada čak 15 meseci.

 

Kada bude završena moći će da primi više od 1.800 studenata i službenika sa olakšicama za studije dizajna i inovativnosti koje podrazumevaju odlično opremljene dizajnerske studije, laboratorije i radionice, izložbene prostore, multifunkcionalne učionice, salu za predavanja i zajednički prostor za odmaranje.

 

 

Zgrada je smeštena na uskom i nepravilnom terenu na severoistoku univerzitetskog kampusa (na jugu je univerzitetski fudbalski teren, na severu autoput Chatham Road/Kowloon Corridor s petljom), pa je na taj način povezana sa srcem celog kompleksa. 

 

JCIT dizajn deli uobičajenu tipologiju kule/postolja u fluidne kompozicije. Unutrašnja i spoljašna dvorišta stvaraju neformalne prostore za okupljanje i interakciju, a kao dopuna tu su veliki izložbeni forum, studii, pozorište i rekreacioni prostori.

 

Dizajn kule promoviše multidisciplinarno okruženje povezujući raznovrsne programe kulture u Dizajnerskoj školi i ujedno podstiče zajednička istraživanja tokom kojih mnogobrojni doprinosi i inovacije mogu da “hrane” jedni druge.

 

Studenti, službenici i posetioci mogu da se kreću kroz sve prostore mnogobrojnih studija, radionica, laboratorja, izložbeih prostora, i to na svih 15 nivoa unutar škole.

 

Zastakljen enterjer i komunikacioni prostori obezbeđuju transparentnost i povezanost, dok putevi cirkulacije i komunalije podstiču interakciju između mnogobrojnih učionica i dizajnerskih disciplina.

 

Pogledajte kako će izgledati još jedno remek delo arhitekture i budući dom Dizajnerske škole u Hong Kongu.