PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Unikatna fasada "Neistorijske gradske kuće" u Njujorku

  • Objavljeno:
  • 23.11.2020

Cigla je neizostavan deo arhitekture istorijskog dela Njujorka – Tribeke, gde su arhitekti biroa System Architects kreirali reljefnu fasadu od cigle na renoviranoj zgradi za porodicu od četvoro. Unikatan dizajn spojio je digitalnu tehnologiju i lokalnu tradiciju, i kreirao novu vrstu urbanog porodičnog doma.

 

Neobična zgrada u njujorškoj četvrti simbolično je nazvana "The Unhistoric Townhouse" – Neistorijska gradska kuća. Petospratna zgrada, međutim, po dubini zauzima samo jednu prostoriju, dok je u najširem delu okrenuta ka ulici.

 

 

Prilikom renovacije nekadašnje industrijske zgrade, arhitekti su prigrlili njen odnos sa urbanom okolinom kao glavnu temu projekta. Tako je kreirana fasada koja prati ritam građevina u blizini, ali istovremeno pruža štit i utočište porodici od spoljašnjeg sveta.

 

 

Inovativna fasada izgrađena je ciglom standardnih dimenzija. Nagibi su uspešno izvedeni zahvaljujući digitalnoj tehnologije uz pomoć koje je izrađen šablon od čvrste pene u prirodnoj veličini, koji su zidari mogli da koriste kao podlogu za zidanje. Pena je postala sastavni deo fasade, služeći kao izolacioni materijal u zidovima.

 

 

Kompleksna geometrija fasade preslikava se i u enterijer, stoga bi prolaznici mogli naslutiti kako izgleda prostor oivičen jedinstvenim zidovima.

 

 

Fasada je dizajnirana tako da unese što više prirodne svetlosti sa istoka i zapada u stan koji je orijentisan ka severu. Zahvaljujući prozorima koji nisu direktno usmereni ka susednim zgradama, fasada pruža i više privatnosti stanarima.

 

 

 

Nudeći prostor za sedenje, za police, čak i kamin, fasada postaje neraskidiv deo enterijera.

Četiri balkona nude dodatan koristan prostor stanarima, dok njihove perforirane ograde predstavljaju jedan od najupečatljivijih elemenata eksterijera.

 

 

Foto: System Architects