PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

U Kini nikla zgrada sa najvećim veštačkim vodopadom na svetu

  • Objavljeno:
  • 11.9.2018

U kineskom gradu Guijang izgrađena je neverovatna zgrada koja privukla veliku pažnju sveta zahvaljujući ogromnom vodopadu koji se sliva niz njenu fasadu.

 

Nazvana Liebian International Building, zgrada se uzdiže 121 metar, dok se skoro od vrha dramatično sliva jedan od najvećih veštačkih vodopada na svetu. Ovo je ujedno i najviši vodopad koji je ugrađen u zgradu.

 

 

Kada je ovaj spektakularan vodopad  bio prvi put uključen, izazvao je pravu pometnju među lokalnim stanovništvom koji su u panici zvali vlasti i medije da prijave katastrofalno curenje vode.

 

Iako je zgrada još nije u potpunosti dovršena, u protekle dve godine vodopad uključen je šest puta.

 

 

Vlasnici navode da je jedan od razloga za to što će se vodopad puštati u rad samo u posebnim prilikama i visoka cena korišćenja vodopada – jedan sat napajanja pumpi koje se za to koriste košta 118 dolara.

 

Za njegovo pokretanje koriste se četiri ogromne pumpe koje podižu prečišćenu kišnicu i sivu vodu, sakupljenu u podrumskim rezervoarima, na visinu od 108 metara odakle započinje pad.

 

 

Čeng Ksiamao, direktor Ludi Industry Group-e koja je investitor ovog projekta, otkrio je da će se u zgradi nalaziti kancelarije, butici i luksuzni hotel. Projektom je predviđena još jedna kula iste visine, a u bazi koja povezuje zgrade nalaziće se šoping centar.

 

 

"Guijang je grad planina, sa mnogo drveća, poput šume. Želeli smo da kreiramo nešto što će stvoriti osećaj vode i zelenila, čak i u delu grada u kojem ste okruženi neboderima", objasnio je Ksiamao viziju investitora koja stoji iza dizajna građevine.