PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

U Beču grade najviši drveni soliter na svetu

  • Objavljeno:
  • 14.6.2015

U “jezerskom gradu Aspern” u novom delu Beča bi do 2018. godine trebalo da bude završena izgradnja najvišeg drvenog solitera na svetu, koji će imati ukupno 24 sprata i biti visok 84 metra. U njemu će se nalaziti hotel, apartmani, restorani, wellness centar i kancelarije, a ukupna površina solitera iznosiće oko 25.000 kvadratnh metara.

 


   Drveni neboder u Švedskoj

 

   Arhitekte iz Stokholma projektovali su drveni neboder na svetu, za koji tvrde da će biti jeftiniji,            izdržljiviji i otporniji od betonskih zgrada.

 


 

Za realizaciju ovog poduhvata prilagođeni su svi hibridni načini gradnje dostupni na tržištu, a  zahvaljujući inovativnoj tehnici gradnje drvetom, udeo ovog materijala bi počevši od prizemlja trebalo da iznosi oko 75 odsto od ukupnog materijala utrošenog za podizanje ovog solitera, što ga čini najvišim te vrste u svetu.

 

Izgradnja bi prema najavi trebalo da počne u jesen 2015. godine, a "Kerbler Grupa" ulaže u ovaj projekat oko 65 miliona evra. Arhitekti kažu da će tako ovom zgradom od drveta uštedeti 2800 tona emisija CO2 u poređenju sa sličnim soliterima betonske konstrukcije, pa ceo projekat u potpunosti odgovara ekološkom i održivom načinu gradnje.

 

 

Novi bečki soliter biće prepoznatljiv po svojoj upečatljivoj silueti i fasadi koja podseća na koru drveta, dok će dominanrtno drvene površine u enterijeru ostavljati utisak dodira s prirodom i stvarati prijatan ambijent.

 

 

Aspern, u kojem će biti izgrađen ovaj soliter, zamišljen je “kao urbana laboratorija Pametnog grada Beča” i na tom mestu će do 2028. godine moći da se isprobaju inteligentne ideje, koncepti i tehnologije za održivi razvoj. To je jedan od najvećih projekata gradskog razvoja u Evropi koji će se prostirati na 240 hektara u severoistočnom delu Beča, a prvi drveni soliter samo je jedna od novina koje će ponuditi ovaj jedinstveni deo austrijske prestonice.

 

Inače, najstarija drvena zgrada na svetu je Todaiji hram u Japanu, sagrađen davne 685. godine. Ne samo što i dalje pleni svojim jedinstvenim izgledom, nego je još uvek i u upotrebi, čak i nakon brojnih potresa koje je pretrpeo tokom prethodnih 13 vekova. 

 

 

 Foto: © LN OFFICE LE NOMADE, C. Kraighter & M. Stöger GesbR