PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Turkmenistan dobio aerodrom u obliku sokola

  • Objavljeno:
  • 24.9.2016

Turkmenistan može da se podiči još jednom neobičnom zgradom u svom glavnom gradu Ašhabadu. Reč je o novoj zgradi aerodroma koja ima oblik sokola u letu, simbola nacionalne avio kompanije.

 


   Fascinantan kontrolni toranj novog najvećeg aerodroma na svetu

 

   Eliptičan toranj inspirisan lalom pobednički je dizajn kontrolnog tornja aerodroma u Istambulu        koji će postati najveći aerodrom na svetu po broju putnika.

 


 

Prelepa građevina koštala je više od dve milijarde evra, a za izgradnju je bila zadužena turska kompanija "Polimeks". Petospratna zgrada može da primi više od 1600 putnika na sat.

 

 

Predsednik Berdimuhamedov je izjavio da će dva nova putnička terminala imati kapacitet da usluže 17 miliona putnika, dok će kroz teretne terminale moći da prođe 200.000 tona tereta godišnje.

 

 

"Sa povoljnim geografskim položajem na raskrsnici regionalnih i međunarodnih puteva, naša zemlja ima solidan tranzitni potencijal koji planiramo da ostvarimo do maksimuma", rekao je Berdimuhamedov na otvaranju aerodroma.

 

Međutim, dovodi se u pitanje opravdanost projekta ovakvih razmera, imajući u vidu da je Turkmenistan u prošloj godini posetilo svega 105.000 turista, ili 12 na sat.

 

 

Ovo nije jedina neobična građevina u Ašhabadu jer se u njemu nalazi i izdavačka kuća u obliku otvorene knjige, ali i dve ogromne pozlaćene statue i aktuelnog predsednika Berdimuhamedova i njegovog prethodnika Nijazova. Statue stoje na rotirajućim postoljima i licem su uvek okrenute ka suncu.

 

 

 

Foto: Polimeks / AFP