PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Tržni centar sa fasadom od 42.000 srebrnih kuglica

  • Objavljeno:
  • 19.3.2014

Kina je prva zemlja na svetu koja je dobila tržni centar čija je fasada prekrivena sa 42.000 sjajnih, srebrnih kuglica i tako na najbolji način demonstrirala sve veću ekonomsku moć na planetarnom nivou.

 

Za projekat su zaslužne arhitekte iz holandskog arhitektonskog biroa “UNStudio”, koji su projektovale devet varijanti sfera od nerđajućeg čelika koji pokrivaju eksterijer tržnog centra “Hanjie Wanda Square” u Vuhanu. Cilj je bio da stvore efekat talasanja vode ili svile, pa svaka kuglica sadrži i malu LED diodu koja dodatno oživljava fasadu u toku noći.

 

Ovaj tržni centar kombinuje tradicionalne kineske i savremene elemente dizajna u jedan koncept, što posebno dolazi do izražaja u slučaju dva atrijuma, do kojih se dolazi na tri različita ulaza. Jedan atrijum je ovalnog oblika, drugi je u obliku savršenog kruga, a ceo tržni centar odlikuju kružni motivi koji se ponavlja na mnogo različitih načina i obrazaca, kako u fasadi, tako i u unutrašnjosti.

 

“Refleksija, svetlo i kružni obrazac su korišćeni u celom objektu kako bi stvorili gotovo fantastičan svet, novi mikrokosmos za kupce sličan onima u svetu pozorišta, pri čemu maloprodajni kompleks postaje pozornica ili mesto performansa i nudi niz različitih utisaka i iskustava posetiocima“, objašnjava direktor biroa “UNStudio” Ben van Berkel.

 

U objektu postoje četiri glavna nivoa u koja su smeštene prodavnice, restorani i bioskopi, dok se veliki svetlarnici protežu preko krova kako bi omogućili prodor dnevne svetlosti u unutrašnjost. Svaki detalj je pažljivo osmišljen, izuzetna pažnja je posvećena vizuelnom utisku koji ostavlja i spoljašnjost i unutrašnjost objekta, pa se “Hanjie Wanda Square” s pravom nalazi među najlepšim i najluksuznijim tržnim centrima na svetu. 

 

Foto: unstudio.com