PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Toranj u Pizi lagano se ispravlja

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Krivi toranj u Pizi se polako, ali sigurno vraća u uspravan položaj. Prema godišnjem izveštaju nadležnog tela za kontrolu, toranj se od 2001. do 2013. godine ispravio za oko 2,5 centimetra.

 

U pitanju je naizgled mali broj, ali za nadzornike koji kontrolišu toranj od 2001, kada je ponovo otvoren, veoma značajna. Vertikalni nagib čuvene građevine u Pizi počeo je da se smanjuje poslednjih 11 godina, i to s 4,5 na 4,1 metar.

 

Prva od ovih "spasilačkih intervencija", koju je predvodio profesor Michele Jamiolkowski, uključivala je opasavanje prvog sprata tornja s 18 čeličnih kablova. Potom je usledila zamena podzemnih betonskih blokova. U januaru 1999. godine izvedena je poslednja intervencija stabilizacije tornja. Tada je iskopavanjem zemlje ispod temelja toranj pao dublje, usled čega mu se smanjio nagib.

 

Smanjenje nagiba za 2,5 centimetra smatra se pobedom stručnjaka. Toranj u Pizi je, kako kažu, sada bezbedan bar narednih 200 do 300 godina. Ipak, zadržaće nagib zbog kojeg je i postao svetska atrakcija.