PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Toranj u obliku šišarke u Monpeljeu

  • Objavljeno:
  • 13.3.2014

Japanski arhitekta Sou Fuđimoto najavio je planove za izgradnju spektakularnog tornja u obliku šišarke u francuskom gradu Monpeljeu, koju je dizajnirao u okviru serije koja je simbolično nazvana "moderne ludostii".

 

Jedinstveni toranj s balkonima koji su raspoređeni u svim smerovima nazvan je “Belo drvo” (Arbre Blanc), imaće 17 spratova, a izgled je nastao na osnovu Fuđimotove ideje da arhitektura treba da reflektuje oblike koje pronalazimo u prirodi.

 

Zakrivljeni oblik zgrade podseća na deblo, dok su balkoni za 120 stanova dizajnirani poput listova koji se okreću ka sunčevoj svetlosti. Stanovi će tako biti okrenuti ka različitim smerovima, što će omogućiti budućim stanarima da izaberu pogled koji žele.

 

Zanimljivo je i rešenje da centralne prostorije namenjene za dnevni boravak budu otvorene prema balkonima koji će biti veličine pola stana, pa će “Belo drvo” biti idealan kutak za one koji uživaju u dobrom pogledu. U tornju će biti smeštena i umetnička galerija, restoran, panoramski bar i kancelarije, a iza zgrade i park uz reku Lez.

 

Rešenje ovog japanskog arhitekte za novu zgradu u Monpeljeu pobedilo je na nedavno završenom konkursu, a uskoro će sa francuskim studijima “Manal Rachdi OXO” i “Nicolas Laisne Architects” osmisliti i drugu seriju od 12 zgrada, čija je izgradnja planirana u Port Marien distriktu u gradu na jugu Francuske.

 

 

 

Foto: Sou Fujimoto Architects & Nicolas Laisne Associes & Manal Rachdi Oxo Architects