PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Top 10 najbizarnijih zgrada na planeti

  • Objavljeno:
  • 6.1.2021

Ako pomišljate da su ove građevine suviše čudne da bi bile realne, varate se! Puštamo vas da uživate u listi najneobičnijih zgrada na svetu i  kreativnosti koju su iskazali njihovi domišljati arhitekti.

 

1. Zgrada-korpa – Ohajo, SAD

 

 Ova zgrada je zapravo sedište kompanije "Longaberger" i predstavlja repliku njene čuvene potrošačke korpe, uvećane 160 puta. Posebno je zanimljivo gledati je noću pošto se osvetle prozori, koji predstavljaju rupe na korpi. Ideja o zgradi u obliku korpe potekla je od osnivača kompanije Dejva Longabergera. Ubrzo po izgradnji postala je simbol kompanije i jedna od najpopularnijih poslovnih zgrada na svetu. Naposletku, to je i najveća korpa na planeti.

 

 

2. Biblioteka u Kanzas sitiju – SAD

 

Već po samom izgledu zgrade može se zaključiti šta se krije iza njenih zidova. Fasada građevine napravljena je u obliku knjiga poređanih na polici, a mala razlika je u tome što su ove knjige visoke skoro osam metara i široke preko dva metra! Na nesvakidašnjoj "polici" mogu se pronaći i popularna dela kao što su "Gospodar prstenova", "Romeo i Julija", "Farenhajt 451"…

 

 

3. Wonderworks – Pidžin fordž, SAD

 

Ovaj muzej je jedna od brojnih atrakcija Tenesija. U njoj su smešteni različiti interaktivni moduli iz oblasti fizike, astronomije i matematike, koji su podjednako zanimljivi i deci i odraslima. Ipak, ova zgrada je znatno više od muzeja i atrakcije. Njen spoljašnji izgled – struktura postavljena naglavačke - ostaviće vas bez daha.

 

 

4. Hotel Intel – Zandam, Holandija

 

Zandam je prvi evropski grad u kojem je otvoren Mekdonalds, ali i hotel sa naslaganim tradicionalnim kućama. Ova 12-spratnica, koju su projektovale holandske arhitekte iz WAM-a, glavno je arhitektonsko delo kojim je obnovljen centar grada. Istovremeno, vodilo se računa i o očuvanju tradicije, pa je fasada hotela urađena u stilu starih zandamskih kuća. Inovativan dizajn hotela prati i njegov koncept: kuća od kuće pre nego kutija. Hotel je otvoren 2010. godine, a u njegovu izgradnju je uloženo 15 miliona evra.

 

 

5. Hotel Tianzi – Hebei, Kina

 

Hotel Tianzi je odmah po izgradnji (2000-01) ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća zgrada-slika na svetu. Građevina, visoka 41,6 metra, predstavlja Fu Lu Šou, božanstvo koje donosi sreću, prosperitet i dugovečnost. Zvanično ime hotela je Tianzi, ali ga lokalno stanovništvo zove i Carski hotel i Hotel sina neba.

 

 

6. Vijugasta kuća – Sopot, Poljska

 

"Vijugasta kuća" izgrađena je po dizajnu studija "Šotinski i Zaleski" 2004. godine u Sopotu. Zaleski je inspiraciju za ovu neobičnu građevinu našao listajući dečje slikovnice. Pojedini je opisuju kao "umornu" zgradu, dok drugima deluje kao da se topi. Ova kuća je nezaobilazno turističko mesto, pa zato i ne čudi podatak da važi za najfotografisaniju građevinu u Poljskoj. U ovoj trospratnici se nalaze pabovi, restorani i nekoliko prodavnica.

 

 

7. Hotel "Markes de Riskal" – Elciego, Španija

 

Hotel "Markes de Riskal" napravljen je po dizajnu Frenka Gerija, jednog od najuspešnijih američkih arhitekata svih vremena. Izgrađen je u oblasti gde je vinogradarstvo tradicija, sa ciljem da privuče turiste. Umesto da ga uklopi u postojeću sredinu, Geri je svoju građevinu istakao svojom neobičnim izgledom. Strukturu čine elementi od čelika prekriveni ogromnim panelima od titanijuma, zlata i čelika. Svaka soba u ovom hotelu je različita i ima pogled na vinograd, tako da boravak u njoj predstavlja jedinstveno zadovoljstvo.

 

 

8. Zgrada koja pleše – Prag, Češka

 

"Zgradu koja pleše" projektovali su Vlado Milunić i Frenk Geri. Prvobitno je nazvana "Fred i Džindžer", po filmskom plesnom paru Fredu Asteru i Džindžer Rodžers. Građani su joj, međutim, nadenuli drugačije nadimke, među kojima se u svakodnevnom govoru najčešće koristi "Pijana kuća". Građena je od 1994. do 1996. godine na Vltavi, na mestu zgrade koja je uništena tokom bombardovanja Praga 1945. Njen neobični izgled isprva je izazivao kontroverzne reakcije i mišljenja ne samo stručne javnosti, već i lokalnog stanovništva. Tadašnji češki predsednik Vaclav Havel, koji je od detinjstva živeo u susednoj zgradi, podržao je njenu gradnju, u nadi da će postati središte kulturnih zbivanja. I nije pogrešio – danas je Prag čuven, između ostalog, i po njoj.

 

Na krovu kuće se nalazi francuski restoran "Praški biser" (La perle de Prague), sa pogledom na grad, dok ispod su smeštene brojne poslovnice međunarodnih kompanija, tako da planovi o njenom pretvaranju u kulturni centar nisu ostvareni. Češka narodna banka izdala je 2005. izdala zlatni kovani novčić sa motivom "Zgrade koja pleše", u sklopu serije "10 vekova arhitekture".

 

 

9. Cube Houses, Roterdam, Holandija

 

Neobični objekti "Cube Houses", postavljeni na heksagonalne stubove, kao da se svim silama udruženo bore protiv zemljine teže. Dizajn 38 domova osmislio je arhitekta Piet Blom s namerom da kreira varošicu unutar grada.

 

 

10. Telo-muzej – Holandija

 

Ogromno ljudsko telo - muzej je nesumnjivo jedan od najčudnijih u Holandiji. Nalazi se u blizini autoputa koji povezuje Amsterdam i Hag, a otvorila ju je holandska kraljica Beatriks 2008. godine. Zgradu zapravo čini 35 metara visoka transparentna struktura koja oslikava portret čoveka u sedećem položaju. Unutar nje korišćen je fiberglas, kako bi što realnije bila prikazana unutrašnjost ljudskog tela i njegove funkcije. Poseta ovom neobičnom muzeju pre svega predstavlja edukativno putovanje tokom kojeg, između ostalog, možete saznati zašto spavamo i šta se dešava kada kijamo.

 

 Šetnja kroz zgradu, visoku sedam spratova, počinje u džinovskom kolenu do kojeg posetioci stižu liftom. Prvi pokret koji se prikazuje je savijanje i opuštanje kolena, odnosno kako se pomeraju mišići i vezivna tkiva. Na višim nivoima smeštena su 5D pozorišta u kojima se prikazuju pokreti organa. Najpopularniji su pozorište srca i predstava mozga. Svi delovi tela predstavljeni su u realnom obliku i boji, a ono što posetu muzeju čini dodatno neobičnom jesu specifični zvuci organa, koji se čuju tokom čitave šetnje zgradom.