PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Svemirski sportski centar u Kini

  • Objavljeno:
  • 9.10.2018

U istočnoj kineskoj pokrajini Džeđang gradi se neobičan sportski kampus koji deluje gotovo vanzemaljski. Smešten u Kudžou, istorijskom gradu koji je vekovima bio centar kulture, kampus je osmišljen kao "svemirska fantazija nastala u nekom izmišljenom svetu između Zemlje i Marsa".

 

Šumovit teren koji prekriva 70% teritorije grada poslužio je kao inspiracija za čuvenu arhitektonsku kompaniju "MAD" da dizajnira nadrealan i misteriozan pejzaž koji u svom središtu skriva sportske i kulturne dvorane.

 

 

Sportski objekti smešteni su unutar brežuljaka, a kada se sa vrha pogleda u dvorane skrivene pod zelenim padinama ovog marsovskog terena, one deluju poput kratera na uspavanom vulkanu.

 

 

Vijugave staze presecaju površinu od 700.000 kvadratnih metara i povezuju glavne delove kampusa: dva stadiona sa 30.000 i 10.000 mesta, plivački centar, sportske terene na otvorenom i centar za mlade.

 

 

Muzej nauke i tehnike, hotel, kao i brojne prodavnice takođe će činiti deo kampusa.

 

 

"Naša želja nije samo da kreiramo urbani prostor posvećen sportu i ekologiji, već i da ga pretvorimo u jedinstven umetnički pejzaž koji spaja nasleđe grada i vrstu tradicionalnog kineskog slikarstva, Šanšui", kaže arhitekta Ma Jansong, osnivač kompanije MAD, čije je sedište u Pekingu.

 

 

Renomirani arhitekta veruje da je kineska arhitektura ušla u novu fazu, i umesto dosadašnje dominacije nad prirodom, teži harmoničnom odnosu sa njenim prirodnim okruženjem.

 

 

Planirano je da izgradnja jedinstvenog sportskog kampusa bude završena 2021. godine.

 

 

Foto: MAD Architects