PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Štutgart: Arhitektura inspirisana životom

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

 

Arhitekte i inžinjeri sa Univerziteta u Štutgartu  konstruisali su istraživački paviljon kako bi eksperimentisali sa materijalima i tehnikama baziranim na biomimikriji.

 

Oni su u saradnji sa biolozima sa Univerziteta u Tubingenu upotrebili prirodnu matricu vlakana ljušture jastoga kao polaznu tačku za projektovanje. Sam paviljon napravio je robot Kuka pomoću staklenih i crnih karbonskih vlakana. Ove fleksibilne niti najpre su bile presvučene epoksidnom smolom, a potom omotane oko privremene skele.

 

"Egzoskelet napravljen je korak po korak, a potom obložen vlaknima dugim 60 kilometara", kaže Achim Menges, koji je predvodio tim stručnjaka sa Instituta za računarski dizajn (ICD).

 

Prema njegovim rečima, samo je robot mogao da održi stalan pritisak na materijale upotrebljene za stvaranje zakrivljenih zidova. "Robot je povlačio vlakna konstantnom silom", objasnio je Menges.

 

Robotu je bilo potrebno 120 sati da izgradi strukturu široku osam metara i tešku oko 320 kilograma. Imitacija jastogovih vlakana poboljšala je nosivost strukture uprkos tome što je upotrebljena manja količina materijala u odnosu na konvencionalne forme.

 

"Priroda (upotreba matrice vlakana) je izuzetno efikasan resurs", istakao je Menges.

 

On sada radi na izgradnji sličnog paviljona, koji će biti veći, ali napravljenos manjih komponenata i samim tim lakši za transport, prenosi Wired.