PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Štampani domovi postaju realnost

  • Objavljeno:
  • 16.7.2017

Iako su 3D štampači još pre nekoliko godina na velika vrata zakoračili u svet arhitekture, tek 2017. mogla bi da postane velika prekretnica u eri 3D štampe. Moćni štampači konačno su se preselili iz fabrika na terene, a umesto pojedinačnih blokova i panela počeli su da štampaju i prve kompletne kuće na licu mesta. To rade ekspresno, neretko za samo 24 časa, i to po ceni koja je nepojmiva za tradicionalni sistem gradnje.

 

Kada je 2014. godine kineska kompanija "WinSun" počela da koristi ogroman 3D štampač u procesu gradnje kuća, vodeći svetski mediji već su najavljivali veliku revoluciju u građevinarstvu. Kompanija je tokom 12 godina razvoja svog prvog 3D štampača investirala oko 3,2 miliona dolara u njegovovo usavršavanje, ali joj je on omogućio da već na prvom projektu u Šangaju gradi čak 10 kuća u jednom danu što je rekordna brzina čak i na kineskom tržištu koje je poznato po kratkim rokovima gradnje čak i velikih građevinskih projekata.

 

Ceo proces rada nije, međutim, podrazumevao štampanje kuća na licu mesta, već štampanje trodimenzionalnih panela u fabrici koji se potom koristi za gradnju na gradilištima širom Kine, a sam proces štampanja panela  podrazumeva uzastopno slaganje više slojeva štampanog materijala koji spajanjem daju gotov proizvod koji se koristi kao građevinski materijal. Prvi 3D štampač ove kompanije bio je visok 6,6 metara, širok 10, a dugačak čak 150 metara. Mastilo za štampanje koje je koristio tokom prvih projekata dobijeno je mešavinom cementa i staklenih vlakana, a danas koristi i stari građevinski materijal kako bi se unapredila reciklaža i zaštita životne sredine.

 

Već naredne godine ista kompanija otišla je korak dalje i "odštampala" prvu višespratnicu u Industrijskom parku Sudžu u Šangaju. Reč je o petospratnici ukupne stambene površine 1.100 kvadratnih metara, koja je sagrađena u skladu sa svim gradjevinskim, ali i ekološkim standardima, ali je činjenica da je ovaj "eksperiment" obavljen u Kini izazivala sumnje u kvalitet i pouzdanost ovog tipa gradnje u drugim delovima sveta.

 

U nastavku teksta:

 

- Kako je izgledala 3D revolucija od Šangaja do Dubaija

 

- I kako su 3D štampane kuće za 24 sata postale realnost

 

Kompletan tekst možete pročitati samo u aktuelnom izdanju časopisa KUĆA STIL br. 272-273