PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Stambeni blok inspirisan zmijom boa Žana Nuvela

  • Objavljeno:
  • 3.3.2014

Marina Botafoč (Botafoch) na Ibici dobila je još jednu atrakciju koja fascinira svet - sinusoidni stambeni blok sa zavojitim balkonima inspirisan zmijom boa.  

 

Zahvaljujući slavnom arhitekti Žanu Nuvelu, “Betovenu arhitekture”, nikla je skulpturalna građevina u ime “slobode i hedonizma”, baš kako i odgovara ovom pomodnom španskom ostrvu.

 

Zajedno sa arhitektonskim biroom “Ribas & Ribas” iz Barselone i botaniste i “biljnog” dizajnera Patrika Blana, Nuvel je zamislio osnovu zgrade kao vijugavu liniju koja podseća na zmiju boa, ali i njemu drag modni detalj “feather boa” ili šal od perja koji se nosi oko vrata u svrhu zavođenja, a pravi se od raznobojnog perja.

 

Ovom originalnom idejom uredno je rešen i problem prilično skučenog terena, koji je otežavao ostvarivanje projektantske obaveze da svaki apartman gleda na Mediteran.

 

Patrik Blan je dizajnirao balkone u duhu italijanskog pozorišta, čijom dužinom je provukao spiralne žice kroz koje raste ukupno 30.000 prirodnog bilja. Svaki sprat nosi jednu boju: crvena u prizemlju, iznad nje purpurna, slede oranž i zelena, zatim roze i na zadnjem spratu plava boja.

 

Novo carstvo boja, vode i svetla ima ukupno sedam spratova, recepciju s lobijem, prelivni bazen sličan jezeru, bar, kafić, prostor za opuštanje i goste, garažu sa 273 mesta, fitnes centar, velnes kompleks s prostorijama za masažu, privatan klub za vlasnike apartmana kojih ima 179, a svaki je veličine od 80 do 300 kvadrata i ima ogromnu terasu s pogledom na Mediteran.

 

O atraktivnosti ovog stambenog bloka svedoči i činjenica da su se među prvim kupcima apartmana našle najbogatije javne ličnosti u Španiji, među kojima su i fudbaleri Karlos Pujol, David Vilja, kao i jedan od najpoznatijih parova na svetu  Šakira i Žerar Pike. 

 

 

Foto: lifemarinaibiza.com