PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Srednja škola Barntvud najbolja zgrada u Britaniji

  • Objavljeno:
  • 22.10.2015

Srednja škola za devojke "Barntvud" u Londonu osvojila je RIBA Stirling nagradu za najbolju zgradu 2015. godine u Britaniji. Projekat za obnovu škole iz sredine prošlog veka koji potpisuje arhitektonski biro "Allford Hall Monaghan Morris", pobedio je u konkurenciji šest odabranih arhitektonskih projekata.

 


   Zaha Hadid prva žena nagrađena Kraljevskom zlatnom medaljom

 

   Kraljevski institut britanskih arhitekata dodelio je najznačajnije priznanje za arhitektonska                dostignuća Zahi Hadid.

 


 

Kraljevski institut britanskih arhitekata (RIBA) ocenio je pobednički projekat kao najuspešniji jer demonstrira pun spektar umeća koja arhitekti mogu da ponude društvu. "On objedinjuje izuzetan savremeni dizajn, mudru upotrebu postojećih zgrada i izvrsnu integraciju umetničkih dela, pejzaža i inženjeringa."

 

 

Institut je pohvalio sofisticiranu upotrebu prefabrikovanih modularnih struktura. Skulpturalna fasada napravljena je od prefabrikovanih betonskih panela koji kreiraju ugaona udubljenja oko prozora.

 

PREPORUKA: Edukativni centar za digitalno doba

 

"Allford Hall Monaghan Morris, iskusni arhitekti, stvorili su zadivljujuć kampus. Napravili su prelepe, energetski efikasne zgrade koje će pružiti dugoročan doprinos celoj zajednici", rekla je predsednica Kraljevskog instituta Džejn Dankan.

 

 

Obnova škole izvedena je u okviru projekta "Gradimo škole za budućnost". Cilj projekta koji je pokrenulo Ministarstvo rada početkom milenijuma je da ponovo izgradi ili renovira sve srednje škole u Britaniji.

 

PREPORUKA: Neobična arhitektura za školsku zgradu

 

"Dobar dizajn škole utiče da učenici više cene sebe i svoje obrazovanje i nadamo se da je Stirling nagrada za školu Barntvud dokaz da je to dobra investicija", rekao je direktor firme "Allford Hall Monaghan Morris" Pol Monagan.

 

 

Foto: Rob Parrish / Timothy Soar