PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Spoj tradicije i moderne arhitekture: Nova sala Prve obrenovačke osnovne škole

  • Objavljeno:
  • 5.5.2015

Prva obrenovačka osnovna škola posle skoro dva veka dobila je fiskulturnu salu – moderno dizajniranu i opremljenu dvoranu izgrađenu prema projektu arhitekte Jovana Mitrovića.

 

Kada je osnovana 1824. godine, Prva obrenovačka škola imala je svega 15 đaka. Smeštena u crkvenoj porti i opremljena skromnim nameštajem, ova ustanova je od osnivanja privlačila je pažnju učenjaka. Književnik Joakim Vujić posetio ju je 1826. u sklopu svog "Putešestvija po Srbiji".

 

 

Vremenom broj učenika se povećavao, ali prostora za učenje nikad nije bilo dovoljno. Škola se selila iz zgrade u zgradu, sve do 1885. kada je ozidana prva prava školska zgrada, koja je i danas u upotrebi. Sadašnja škola podignuta je 1930. Nastava u novim prostorijama bila je znatno olakšana. Izvan njih, na otvorenom, organizovane su sportske aktivnosti.

 

 

Na inicijativu lokalne vlasti, 2010. pokrenut je program kojim bi se škola opremila modernom  fiskulturnom salom. Izgradnja je počela tri godine kasnije, na osnovu projekta arhitekte Jovana Mitrovića i njegovog projektantskog tima. Njihov zadatak nije bio nimalo lak. Novu sportsku dvoranu trebalo je smeštiti između stare školske zgrade, Sokolskog doma i crkve, koje su pod zaštitom države, s jedne i igrališta na otvorenom s druge strane.

 

U želji da održe postojeću ambijentalnu celinu i učenicima omoguće što više prostora za sportske aktivnosti, arhitekte su salu ukopali u tlo do kote podzemnih voda, dubine pet metara, a njen krov izdigli tri metra iznad povšine.

 

 

Donji deo ojačan je vodonepropusnim betonom, budući da se nalazi svega nekoliko centimetara iznad najvišeg podzemnog nivoa vode. U sklopu njeganalaze se velika dvorana, sale za balet i gimnastiku, svlačionice, perionica, sanitarne i tehničke prostorije.

 

 

Gornji deo sale prekriven je staklenim panelima i dodatno zaštićen vertikalnom drvenom palisadom. Ovaj vešto uklopljeni detalj služi kao zaštita od udara lopte i, istovremeno,za disperziju direktnog svetla.

 

 

"Red 'drvenih šibica' simboličan je prikaz ograda tipičnih za sela u ovo delu Srbije", kaže Mitrović, koji je za ovaj projekat osvojio nagradu 37. Salona arhitekture, u kategoriji "Arhitektura - rekonstrukcija". 

 

Sala ima dva odvojena ulaza, zbog protivpožarnih zaštite, kao i potreba odvajanja sportskih timova, odeljenja, dečaka i devojčica…

 

 

Pogledajte i kako izgleda poslovna škola u u Misoreu, gradu u indijskoj državi Karnataki, koja je zahvaljujući svom neobičnom dizajnu brzo privukla pažnju tehničkog sveta. Pročitajte i zašto se Univerzitetski dom u Hong Kongu smatra spektakularnom građevinom novog doba.

 

Foto: Relja Ivanić