PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Spiralni most koji okreće svet naglavačke

  • Objavljeno:
  • 30.11.2019

Twist, intrigantan projekat arhitektonske firme BIG, objedinio više funkcija: most koji povezuje dve obale reke Randeselva u Norveškoj i galeriju u kojoj će se izlagati dela moderne umetnosti, i sve to u spiralnoj formi koja je učinila da most izgleda poput umetničke skulpture.

 

Zadivljujući most nalazi se na 80 kilometara od Osla, i najnoviji je projekat u parku i muzejskom kompleksu Kistefos koji je smešten u prirodi Norveške. Posetioci mogu da pređu most kako bi napravili kružnu turu po parku i divili se mostu kao novoj i zasebnoj atrakciji koja nudi šetnju kroz umetničku postavku i pogled na reku, stari mlin i park.

 

 

Svojom formom most podseća na mešanje špila karata, a izgradnja ovako inovativne građevine koštala je oko 22 miliona dolara.

 

 

Atraktivan izgled nije bio jedini cilj neobičnog dizajna mosta. Upečatljiv središnji deo mosta doneo je rešenje za nejednake visine leve i desne obale reke, a ujedno pružio mostu skulpturalnu estetiku.

 

"Twist spaja više tradicionalnih kategorija: to je muzej, most, ali i svojevrsna skulptura", kaže arhitekta Bjarke Ingels, osnivač i kreativni direktor firme BIG.

 

 

Muzej i park skulptura Kistefos osnovao je 1996. godine Christen Sveaas na mestu nekadašnje fabrike celuloze koja je bila u njegovom vlasništvu. Sastoji se iz industrijskog muzeja, izložbenih galerija i parka skulptura u koje su dela izložili brojni umetnici, među kojima su i Anish Kapoor, Olafur Eliasson i Fernando Botero.

 

 

Kao omaž industrijskoj prošlosti parka, za materijal kojim je obložen most odabran metal, odnosno paneli neobrađenog aluminijuma koji su poređani tako da kreiraju optičku iluziju da se most uvrće.

 

 

S jedne strane posetioce dočekuje impozantan prostor duple visine, zatvoren i bez prozora, koji Ingels opisuje kao "introvertan". Nasuprot tome, "ekstrovertnu" stranu mosta odlikuje prozračan prostor koji je ispunjen svetlošću zahvaljujući staklenoj fasadi koja se širi iz sredine mosta.

 

 

Unutrašnji prostor je jednako neobičan kao i eksterijer jer je spiralna forma vidljiva iznutra. Ovaj segment na neki način formira treću prostoriju galerije i predstavlja prelaz između umetnosti (introvertni deo) i prirode (ekstrovertni).

 

 

Foto: Laurian Ghinitoiu