PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Spiralna kapela za venčanje iz snova

  • Objavljeno:
  • 18.2.2015

Kapela za venčanje u obliku spiralne trake "upletene" u gracioznu fluidnu strukturu, koja se izdiže iznad obale Hirošime, delo je japanskog arhitekte Hirošija Nakamure.

 

Smeštena u prelepom vrtu luksuznog letovališta u Onomičiju, u perfekturi Hirošima, ova kapela oblikovana je tako da simboliše jedinstvo bračne zajednice. Formirana je od dva odvojena stepeništa nalik trakama, obmotanim oko centralnog objekta, koje stvaraju jedinstvenu strukturu.

 

Dvostruko stepenište počinje na različitim mestima pre nego što se "uvije" u spiralu, koja predstavlja noseću konstrukciju za unutrašnje zastakljenje. "Stepeništa obezbeđuju horizontalnu podršku, dok čelični stubovi nose vertikalna opterećenja", objašnjava Nakamura.

 

Kako bi se mladencima i njihovim gostima omogućio pogled na more, stepenište je izdignuto 15,4 metara iznad tla i završava se prostranom platformom. Trake koje se prepliću kreiraju krovove kapele, nadstrešnice i zidove, uokvirujući prostor u kojem se obavlja venčanje.

 

Minimalistički i moderan izgled eksterijera utiče na percepciju posmatrača tako da trake izgledaju kao da lebde u vazduhu. Kao spona sa velikim krovnim prozorom, staklena okna između stepeništa dozvoljavaju unutrašnjem prostoru da uspostavi blisku vezu sa okolinom, minimizirajući zavisnost od veštačkog osvetljenja. Fasada je obložena bojenim drvenim panelima sa legurom od titanijum-cinka – materijalom otpornim na oštećenja nastala dejstvom morskog vetra.

 

Ceremonija venčanja započinje unutar zgrade, u prozračnoj kapeli. Mladoženja i mlada se penju zasebnim stepeništem i, posle venčanja, biraju jedno stepenište na kome će sići kao novi bračni par. "Baš kao što dva života prolaze kroz zaokrete, uspone i padove pre nego što se ujedine kao jedan, dve spirale se neprimetno povezuju na njihovom vrhu kako bi formirale jednu traku - jedan život", zaključuje Nakamura.

 

Pročitajte i koje su to najpopularnije destinacije za mlade bračne parove, a pripremite se na vreme i za Mladence i otkrijte kako da lepim aranžiranjem ukrasnih sveća, escajga i cveća dodatno ulepšate prazničnu atmosferu.

 

 

Foto: NAP Architects