PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Spektakularno novo sedište Amazona

  • Objavljeno:
  • 6.4.2021

Spiralna staklena kula sa prekrivena drvećem i pešačkim stazama postaće novo sedište kompanije Amazon u američkoj državi Virdžiniji. Kula nazvana Helix biće jedna od tri poslovne zgrade koje će činiti deo kompleksa Amazon HQ2.

 

Zgradu je projektovala arhitektonska firma NBBJ, koja je dizajnirala i sfernu staklenu baštu za sedište Amazona u Sijetlu.

 

Zelene oaze na i unutar zgrade

 

Dizajn zgrade Helix je inspirisan željom investitora da kreira okruženje koje pozitivno utiče na zdravlje. Stoga će se na zgradi nalaziti staze koje će pratiti spiralnu formu građevine i omogućavati zaposlenima da šetaju sve do vrha okruženi bujnim zelenilom.

 

 

Pored ozelenjenih staza, poslovna zgrada od 260.000 kvadratnih metara sadržaće i unutrašnje bašte i event centar koji prima 1500 osoba. Zaposlenim IT inženjerima, analitičarima i pravnicima biće dostupni i dnevni centri za čuvanje dece i životinja, kao i društveni centri.

 


PREPORUKA: Neboder koji prečišćava vazduh


 

 

Prodavnice, restorani, kao i zelene površine, nalaziće se na trgu ispred spiralne zgrade.

Zgrada i njene zelene bašte biće dostupni javnosti tokom određenih vikenda.

 

 

Ekološki sertifikat

 

Arhitektonska firma NBBJ planira da ovaj projekat ispuni sve potrebne uslove za dobijanje ekološkog sertifikata Gold LEED. Kompleks će se u potpunost napajati obnovljivim izvorom energije iz solarne farme iz okruga Pitsilvanija, a zelene površine navodnjavaće se kišnicom.

 

 

Parking sa 950 bicikala za zaposlene biće povezan sa zaštićenim stazama za vožnju. U okviru kompleksa nalaziće se i stanica za punjenje električnih automobila.

 

Izgradnja kompleksa planirana je za 2022. godinu.

 

 

Foto: NBBJ