PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Spektakularna zgrada opere u Kini

  • Objavljeno:
  • 22.12.2015

Pekinški studio "MAD Architects" završio je jedinstvenu zgradu opere u kineskom gradu Harbin, koja obuhvata dve koncertne sale i ogroman javni trg.

 


   Misteriozni muzej Ordos

 

   Muzej Ordos u istoimenom kineskom gradu izgleda kao da je s nekog drugog sveta sleteo u pustinju Gobi i postavio misterioznu formu u kojoj će se negovati vanvremenska kineska     tradicija i buduća umetnost.


 

Zgrada opere je prva i najveća zgrada koju je studio "MAD" projektovao u okviru projekta "Ostrvo kulture", velikog novog kompleksa smeštenog u močvarnom području reke Songhua.

 

 

Sinusoidna građevina prostire se na 79.000 kvadratnih metara i ima oblik tri latice od kojih jedna sadrži veliku koncertnu salu koja prima 1600 posetilaca, dok je u drugoj smešten intimniji prostor predviđen za  400 gledalaca. Ispred dve zgrade nalazi veliki plato gde se mogu održavati performansi na otvorenom.

 

 

Zgrada je dizajnirana tako da odslikava vijugave linije obližnje močvare. Eksterijer čine glatki paneli od aluminijuma koji prave kontrast staklenim piramidama na krovu koje propuštaju svetlost u zgradu.

 

 

"Zamislili smo zgradu opere kao kulturni centar za budućnost – ogroman prostor za kulturna događanja i impresivan javni trg koji oličava identitet ljudi, umetnosti i grada, dok se sinergetski utapa sa okolnom prirodom", kaže osnivač studija Ma Jansong.

 

 

Glatke površine eksterijera nastavljaju se u unutrašnjosti zgrade. Veliki ulazni hol sa lučnim prozorima i rešetkastim plafonom smešten je ispod skulpturalnog staklenog krova.

 

 

Glavna sala obložena je bogatim mandžurijskim drvetom, dok manja sala pruža veću povezanost sa eksterijerom jer njenu pozadinu čini stakleni zid sa zvučnom izolacijom.

 

 

 

Foto: Hufton+Crow, Adam Mørk