PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Spektakularna kapela u Južnoj Africi

  • Objavljeno:
  • 24.4.2017

U prelepoj prirodi Južne Afrike, britanski "Steyn Studio" kreirao je impresivnu versku građevinu "Bosjes Chapel", koja svojim skulpuralnim oblikom odslikava pejzaže koji je okružuju.

 


   Spiralna kapela za venčanje iz snova

 

   Kapela za venčanje u obliku spiralne trake upletene u gracioznu fluidnu strukturu, koja se izdiže      iznad obale Hirošime, delo je japanskog arhitekte Hirošija Nakamure.

 


 

Distinktivan betonski krov uzdiže se i spušta poput planinskih venaca u njenoj pozadini, dok velike staklene površine ispunjavaju njegove "valove". Ove površine simbolično su spojene masivnim krstovima od drveta.

 

 

Kako bi se postigla vizuelna lakoća krova, sama baza kapele je morala biti jednostavnog oblika i izgađena od stakla. Izdignuta na platou, kapela se jednom svojom stranom graniči sa reflekrivnom površinom vode koja naglašava njen izuzetan oblik i lakoću.

 

 

 

Jednostavnim pravougaonim planom predviđena je jedna prostrana prostorija. Uglačan pod reflektuje svetlost i čini da kapela bude još otvorenija i svetlija. Namera dizajnera je da otvorenim prostorom i velikim prozorima omoguće spektakularan pogled i povezanost sa prirodom, i ukažu na svu lepotu božije kreacije.

 

 

Tek zasađeni vinograd i voćnjak činiće raskošnu zelenu oazu iz čijeg će se centra isticati blistavo beli krov "Bosjes" kapele.

 

 

 

Foto: Adam Letch