PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Spektakularan uvijeni hotel sa egzoskeletom

  • Objavljeno:
  • 30.6.2018

Staklena fasada sa jedinstvenim geometrijskim egzoskeletom, fluidna forma i tri ogromne praznine u središtu građevine – neke su od karakteristika koje krase impresivan hotel "Morpheus" u Makau, koji je projektovala svetski poznata firma "Zaha Hadid Architects".

 

Smešten u oblasti Kotai poznatoj po luksuznim hotelima i kazinima, "Morpheus" čini deo "Grada snova", rizorta koji obuhvata četiri hotela, dva bioskopa, šoping centar , 20 restorana i kazino.

 

 

Hotel je povezan sa rizortom preko baze, dok viši nivoi 40 spratova visokog hotela sadrže 770 soba, kao i razne apartmane i "nebeske vile".

 

 

Raznovrsna ponuda hotela obuhvata i javne prostore, restorane, sale za sastanke i društvene događaje, igraonice, spa centar i bazen na krovu hotela.

 

 

Prema navodima arhitekti, "Morpheus"  je prva visoka građevina na svetu koja poseduje egzoskelet u slobodnoj formi. Ova jedinstvena mreža koja obavija staklenu fasadu omogućila je da unutrašnji zidovi i stubovi koji remete i opterećuju enterijer – više ne budu neophodni.

 

 

Upečatljiv izgled hotela koji odlikuje fluidna forma inspirisan je tradicionalnom kineskom tehnikom brušenja žada.

 

 

Kroz njegovo središte načinjena su tri velika otvora – "urbani prozor" kako su to arhitekti opisali, kako bi se zajedničke prostorije hotela otvorile ka panorami grada, ali i kreirale unikatni prostori unutar hotela.

 

 

Atrijum se proteže sredinom hotela, dok su na mostovima koji presecaju ovu centralnu prazninu smešteni restorani i barovi.

 

 

Dvanaest staklenih liftova kreće se kroz "Morpheus", pružajući gostima fantastičan pogled sa visine na enterijer hotela.

 

 

Staklena fasada vrhunskih performansi sprečava preveliko zagrevanje od sunca, a egzoskelet pruža dodatan hlad. Stoga se, umesto celog atrijuma, hlade samo određene zone hotela koje koriste gosti ili osoblje, poput restorana i barova.

 

 

 

Foto:Ivan Dupont / Virgile Simon Bertrand