PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Spektakularan toranj u Dubaiju koji će nadvisiti Burdž Kalifu

  • Objavljeno:
  • 3.1.2017

U Dubaiju je počela gradnja novog supervisokog tornja "The Tower", koji će nadvisiti trenutno najvišu zgradu na svetu za 100 metara i postati obeležje novog distrikta u ovom gradu  "Dubai Creek Harbour".

 


   Nova najviša zgrada na svetu

 

   Sa ukupno 230 spratova i 1152 metra visine, zgrada The Bride će nadvisiti trenutno najvišu zgradu na svetu Burdž Kalifu, ali i Kingdom Tower čija se izgradnja očekuje u naredne tri godine.


 

Elegantan zakrivljen toranj projektovao je španski arhitekta Santiago Calatrava, a njegova forma je inspirisana cvetom ljiljana, kao i minaretima koji su tipični za islamsku arhitekturu.

 

 

Toranj će sadržati hotel, restorane, brojne prostore za kulturna dešavanja, tri javna balkona za panoramsko razgledanje, kao i pokretne platforme za razgledanje koje će se rotirati iz fasade. Na vrhu kule nalaziće se opservatorija koja nudi pogled na grad od 360 stepeni i nekoliko VIP platformi sa bujnom vegetacijom.

 

 

 

Projekat kombinuje tradicionalnu arhitekturu, vrhunski dizajn i elemente održivosti. Zgrada će posedovati visokoefikasan sistem za hlađenje sa kolektorom vode koja će se koristiti za čišćenje fasade. Vegetacija i integrisan sistem za zaštitu od sunčevih zraka će doprineti efikasnijem hlađenju zgrade i boljoj održivosti.

 

 

Toranj će sa svojih 928 metara nadvisiti "Burž Kalifu" koja je trenutno viša od bilo koje druge zgrade na planeti. Međutim, "The Tower" neće poneti titulu najviše zgrade jer je njen završetak izgradnje predviđen 2020. godine kada se održava "Dubai Expo", dok će godinu dana ranije u Saudijskoj Arabiji već biti završena "Kingdom Tower" koja će se uzdizati čitav kilometar.

 

 

Toranj se gradi u okviru ambicioznog projekta urbanog razvoja "Dubai Creek Harbour" koji će sa 1200 hektara pokrivati duplo veću površinu od centralnog dela Dubaija i obuhvatati stambene i poslovne prostore, kao i 22 hotela.

 

 

 
 

Najavljeno je i da će tržni centar u okviru novog distrikta biti veći od "Dubai Mall-a", koji je trenutno najveći na svetu.

 

 

Foto: Emaar Properties