PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Spektakularan Lotus centar

  • Objavljeno:
  • 23.8.2014

Spektakularan objekat u obliku lotusa nedavno je izgrađen u južnom delu kineskog grada Čangžou (Changzhou) i postao novi simbol ovog dela Kine. Zgrada menja boju u zavisnosti od doba dana i vremenskih uslova što je čini još atraktivnijom, a prelepi kompleks koji se prostire na oko 3,5 hektara obuhvata i veštački ribnjak i Narodni park.

 

Zgrada je poduhvat kineske arhitektonske firme “Studio 505”, koja je želela da postavi nove standarde u arhitekturi u delu Kine koji se sve brže razvija, a sudeći po jedinstvenom obliku i impresivnom utisku koji zgrada ostavlja - u toj nameri su u potpunosti uspeli.

 

Objekat je osmišljen kao naseljena skulpturalna forma koja izlazi iz jezera, dok unutrašnjost karakteriše svetla i poletna atmosferu koju obezbeđuju boje i svetlo koji se međusobno kombinuju i osvetljavaju prostor. Deo zgrade će koristiti lokalna vlast, a deo čine sajamske hale i konferencijski centri.

 

Projekat osim vizuelne atraktivnosti ima za cilj i da značajno smanji energetsku potrošnju, jer se jezero na kojem se zgrada nalazi koristi za hlađenje objekta tokom leta, odnosno grejanje tokom zime.

 

Lotus centar i Narodni park su veoma brzo postali najpopularnije znamenitosti u ovom gradu i već polako prerastaju u centar društvenog i kulturnog života grada.

 

Pogledajte kako izgleda još jedan simbol moderne Kine.  

 

 

Foto: studio505.com.au