PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Spektakularan hotel na litici kamenoloma

  • Objavljeno:
  • 1.12.2018

Trinaest godina nakon što je prvobitno projektovan, posle brojnih promena u dizajnu i pomeranja rokova, luksuzni hotel smešten u napuštenom kamenolomu konačno je otvoren. Impresivna podzemna građevina, takozvani "zemljoder", izgrađena je uz 88 metara duboku liticu vodom ispunjenog kamenoloma.

 

Jedinstveni hotel, nazvan Intercontinental Shanghai Wonderland, nalazi se na 30 kilometara od Šangaja, u okrugu Songđijang. Hotel poseduje 336 soba i prostire se na 18 spratova, od kojih se 16 nalazi ispod nivoa zemlje, a dva sprata su uronjena u 10 metara dubok akvarijum.

 

Foto: AFP / Johannes Eisele

 

Gosti u podvodnim sobama imaju posebne pogodnosti jer imaju nesvakidašnji pogled iz svojih kreveta, a na raspolaganju su im danonoćno i usluge ličnog batlera. Sobe na višim spratovima nude pogled na veštački vodopad koji je za potrebe hotela napravljen na suprotnoj strani kamenoloma.

 

Foto: Tanjug / Fang Zhe / Xinhua via AP

 

"Projektovao sam mnogo različitih tipova zgrada u Velikoj Britaniji, Evropi, Dubaiju i drugde, ali ovo je nešto potpuno drugačije i postalo je skoro moje životno delo, zbog čega mogu da kažem da je to verovatno najznačajnija građevina koju sam projektovao", rekao je glavni arhitekta Martin Johman, poznat po neboderu Burdž Al-Arab u Dubaiju.

 

Foto: AFP / Johannes Eisele

 

Hotel je projektovan tako da ima što manji uticaj na prirodnu okolinu i zato je najvećim delom uronjen u napuštenu jamu. Zeleni krov hotela utapa se u njegovo okruženje, i služi kao mesto gde gosti i posetioci mogu da uživaju u šetnji i relaksaciji.

 

Foto: AFP / Johannes Eisele

 

Osim toga, u planu je da hotel generiše sopstvenu geotermalnu i solarnu energiju koja je potrebna za svakodnevno funkcionisanje.

 

     

 

"Ovo je jedinstvena prilika koja mi je dala neke vrlo zanimljive ideje kako da preoblikujem odnos između grada i prirode", rekao je Johman, komentarišući neobičnu lokaciju hotela.

 

Foto: AFP / Johannes Eisele

 

Jedinstveni kompleks obuhvata i avanturistički sportski centar, pa osim luksuznog smeštaja i veličanstvenog pogleda, gosti hotela mogu da se oprobaju u slobodnom penjanju, bandži džampingu, raznim sportovima na vodi, ali i da se prošetaju po staklenoj stazi smeštenoj na litici kamenoloma.

 

Foto: AFP / Johannes Eisele

 

Cene noćenja kreću se od 500 do 860 dolara.

 

Foto: AFP / Johannes Eisele