PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Soliteri iz daleke budućnosti

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Zamislite soliter koji lebdi ili neboder koji lagano obnavlja polarne kape. Iako neće uskoro biti izgrađene, ove čudne građevine predviđaju život u budućnosti i usmeravaju nas ka razvoju novih tehnologija.

 

Magazin "Evolo" svake godine motiviše arhitekte da osmisle futurističke nebodere. Od 2006, kada je bio raspisan prvi konkurs, više od 50.000 njih poslalo je svoje nacrte. Većina priloženih radova sada deluju kao predskazanja, ali usled razvoja novih tehnologija i ubrzane migracije stanovništva ka većim gradovima, ti soliteri postaće značajna mesta za život. 

Polarni kišobran, koji je projektovao Derek Piroci, je zahvaljujući svojoj inovatnosti ove godine osvojio prvu nagradu. Reč je o plutajućoj metropoli opremljenoj ekološkim staništima, obnovljivim elektranama, termalnim omotačem i sistemom koji "regeneriše polarne kape".

 

Fobični soliter, koji su osmislili Darijus Majkof i Elodi Godo, trebalo bi da u budućnosti bude izgrađen u industrijskom delu Pariza - Petite Ceinture. Ovaj neobični neboder predstavlja novu formu modularnog stambenog prostora izgrađenog od recikliranih materijala. Montažne jedinice grupisane su oko zelenih oaza i naslagane jedna preko druge tako da omogućavaju komunikaciju između čoveka i prirode.

Lebdeći svetlosni park-soliter zazeo je treće mesto na ovogodišnjem konkursu "Evola". Kako bi sačuvali zelene površine na tlu, Ting Su i Jiming Čen projektovali su neboder "ni na nebu ni na zemlji". Ova građevina lebdi uz pomoć balona napunjenog helijumom i propelera na solarni pogon. Soliter je prekriven solarnim panelima i kolektorima neophodnim za reciklažu vode.

 

 

Neboder pod nazivom "Nomad: Naseljavanje Marsa" dizajnirali su Antonio Ares Sajns, Žoakin Rodriguez Nunez i Konstantino Tousidonis Rijal. Prema projektu, ove tzv. "nomadske fabrike" koristiće lokalne minerale kako bi obezbedile dovoljnu količinu gasova neohodnih za život ljudi na "crvenoj planeti".

 

Arhitekte Jing Hao, Zanou Zang, Singu Čen, Jiangu Han i Šuo Zou osmislili su neboder na kupoli vulkana Popokatepetl u Meksiku. Ovaj soliter bio bi izgrađen od materijala koji stvara energiju od lave i otpadaka.

"Simbiositi" je zatvor u sklopu kojeg se nalaze prostrane zelene površine, obnovljivi izvori energije i vertikalne farme. Prema projektu, pitvorenici bi uzgajali biljke i životinje na obradivim površinama, a od novca koji bi zaradili plaćali bi smeštaj i druge potrebštine. "Simbiositi" su kreirali Kem Aikvanič i Nigel Vestbruk koji su, iako nisu bili nagrađeni, dobili brojne pohvale na ovogodišnjem konkursu.

 

Arhitekta Li Seungsou kreirao je "Urbanu kišnu glistu" - soliter polukružnog oblika, koji je ispunjen zemljom na kojoj raste drveće i druge biljke. U podnožju zgrade nalazi se energetska stanica u kojoj se gradsko smeće pretvara u energiju.

 

Neboder u Šangaju koji skuplja i prečišćava kišnicu i rečnu vodu pravo je rešenje za grad koji nema dovoljno pijaće vode. Prečišćavanje se vrši ispod površine tla, a voda se potom transportuje ka vrhu zgrade, odnosno ka zelenom krovu. "Vodeni rebalans" osmislili su Zang Zijang i Liu Čunjao.

 

Kineske arhitekte Liangpeng Čen, Jating Čen, Lida Huang, Gaojan Vu i Lin Juan pretvorili su podzemni deo napuštenog basena u horizontalni soliter. Prema projektu, stanari ove zgrade bi za transport koristili već postojeći lift, a vertikalnu tubu za dovod svežeg vazduha u podzemne prostorije.