PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Solarno jaje: Jedinstvena sauna u Švedskoj

  • Objavljeno:
  • 19.10.2017

Pet metara visoko, optočeno zlatnim pločama, uzdiže se "Solarno jaje" koje blista na suncu u blizini švedskog grada Kiruna. Njegova reflektivna površina krije neka od gorućih pitanja današnjice.

 

Ova sauna nesvakidašnjeg izgleda poklon je stanovnicima čiji je grad morao biti izmešten nekoliko kilometara istočno zbog štete koju je nanelo decenijsko iskopavanje gvožđa u bilzini naseobine.

 

 

Švedski umetnički dvojac "Bigert & Bergström" angažovan je da dizajnira komemorativni spomenik za grad nakon što su stanovnici izrazili bojazan da je kolektivni duh grada izgubljen nakon preseljenja. Umetnici su se vodili idejom da kreiraju novo mesto na kojem građani mogu da se okupljaju, i stoga stvorili prostranu saunu koja izgledom podseća na skulpturu.

 

 

"Solarno jaje" načinjeno je od 69 čeličnih ploča nepravilnog geometrijskog oblika i reflektivne površine, koje se spajaju u obliku jajeta. Refleksija je upotrebljena kako bi se skrenula pažnja na prirodnu okolinu i klimatske promene.

 

"Prirodna okolina, rudnik, grad, nebo, sunce i sneg ovde su spojeni u fragmentisanu sliku koja budi asocijaciju na kompleksnost aktuelne diskusije o klimi i održivom razvoju zajednice", kaže umetnik Mats Bigert.

 

 

U središtu saune nalazi se ručno izrađena peć na drva smeštena u gvozdeni kavez koji je načinjen u obliku srca. Kavez je ispunjen kamenjem koje sprovodi toplotu koja varira između 75 i 85 stepeni. Cela unutrašnjost obložena je borovinom.
 

"Kada nas je 'Riksbyggen' angažovao da  interpretiramo Kirunu, osetili smo da je prirodno da potražimo prostor koji spaja i podstiče konverzaciju. Saune su sveta mesta na kojima možete da diskutujete o raznim pitanjima, bez obzira da li su bitna ili ne", objašnjava Bigert.