PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Sedam "nepoznatih" arhitektonskih čuda

  • Objavljeno:
  • 30.3.2015

Zaboravite na Tadž Mahal i Koloseum – najimpresivnije svetske građevine skrivene su od očiju javnosti. Predstavljamo vam listu arhitektonskih čuda koja, prema preporuci BBC-a i sajta Quora.com, čekaju da ih otkrijete.

 

Velika džamija Djenne, Mali

 

Velika džamija u Maliju, izgrađena 1907. godine, najveća je građevina od opeke i blata na svetu. Zgrada je u potpunosti sagrađena od zemljanih cigala, pečenih na suncu. Smatra se jednim od najvećih dostignuća sudano-sehalske arhitekture, a na Uneskovu listu svetske kulturne baštine uvrštena je 1988.

 

Tri minareta koja se izdižu iznad džamije u gradu Djanee ukrašena su snopovima afričke palme, koji se ujedno koriste i kao skele za popravke. Očuvanje građevine postalo je tradicija, koja je prerasla u festival.

 

"Surova severno-afrička leta dovode do stvaranja pukotina na džamiji, koje je slabe je tokom vremena. Pre sezone kiša, lokalno stanovništvo se okupi i čitavu zgradu premaže novim slojem gline iz osušenog ribnjaka", objašnjava korisnik sajta Quora.com Ambišek Lamba (Abishek Lamba). 

 

Foto: Flickr/Juan Manuel Garcia

Foto: Flickr/Juan Manuel Garcia

 

Tvrđava Deravar, Pakistan

 

Četvrdeset impresivnih bastiona izdižu se iznad pustinje čineći tvrđavu monumentalnih razmera. Zidovi Deravara (Derawar) visoki su 30 metara i formiraju obim od oko 1.500 metara.

 

"Ovo veličanstvena građevina nalazi se usred pustinje Holistan. Ali mnogi, naročito Pakistanci, ne znaju nida postoji", ističe Fajsal Kan (Faisal Khan).

 

Za to, međutim, postoji i valjan razlog. Da biste došli do ove tvrđave morate unajmiti iskusnog vodiča sa vozilom. Od grada Bahavalpur putuje se 24 sata, i to kroz pustinju. A kada stignete, biće vam potrebna specijalna dozvola amira, lokalnog lidera, kako biste u nju i ušli. 

 

Foto: Flickr/Haseeb Ansar

Foto: Flickr/Haseeb Ansar

 

Chand Baori, Indija

 

Jedno od najzapostavljenijih znamenitosti Indije - Chand Baori čini spektakularno kvadratno stepenište, koje spaja 13 spratova. Dvostruko stepenište spušta se do 30 metara dubokog bunara ispunjenog vodom smaragdno zelene boje.

 

Hipnotišući lavirint simetričnih stepenika izgleda kao da formira beskonačnu putanju duboko ispod površine zemlje."Chand Baori ima 3.500 stepenika i jedna je od najdubljih i najvećih građevina te vrste na svetu", kaže Vipul Jadav (Vipul Yadav).

 

Ova neobična građevina izgrađena je između 800. i 900. godine. Po želji vladara iz dinastije Nikumba (Nikumbha), dizajnirana je tako da bude i praktična i lepa. Foto: Flickr/Tim Hughes

Foto: Flickr/Tim Hughes

 

Veliki zid Indije

 

Svi smo čuli za Kineski zid, ali retko ko zna da i Indija ima svoj Veliki zid - Kumbhalgarh. Ova građevina, smeštena u Radžastanu, druga je po dužini na svetu, odmah posle Kineskog zida. "Dugačak je 36 kilometara i ima sedam utvrđenih kapija. Na nekim delovima širok je 4,5 metara", objašnjava korisnik sajta Quora.com Ajuš Manu (Ayush Manu).

 

Rana Kumoha, lokalni vladar, započeo je gradnju zida 1443. godine kako bi sačuvao svoju tvrđavu, koja se nalazila na brdu iznad. "Legende kažu da nije mogao biti završen zbog čestih napada. Na kraju, Kumoha je zatražio pomoć duhovnog vođe, koji ga je posavetovao da načini žrtvu. Ubrzo je jedan mladić ponudio svoj život u zamenu za zaštitu svojih sunarodnika. Danas je na mestu njegovog pogubljenja postavljena glavna kapija i uz nju hram", objašnava Manu.

 

Zid je proširen u XIX veku i sada "štiti" više od 360 hramova. Ipak, za većinu dela sveta i dalje je ostao nepoznato blago.

 

Foto: Flickr/IpercherFoto: Flickr/Ipercher

 

Džamija šeika Loftolaha, Iran

 

Ova džamija smatra se arhitektonskim remek delom iranske arhitekture. Smeštena je u gradu Isfahan i izgrađena tokom vladavine šaha Abasa, između 1603. i 1619. godine. Ime je dobila po njegovom tastu šeiku Loftolahu, veoma poštovanom libanskom propovedniku islama.

 

Za razliku od ostalih, ova džamija nema ni minarete ni dvorište. "Verovatno nije bila namenjena za javnu upotrebu, već je služila kao mesto za bogosluženje ženama iz šeikovog harema", kaže Mona Katam (Mona Khatam).

 

Kupola džamije prekrivena je pločicama koje menjaju boju tokom dana, od krem do roze. "Unutar svetilišta, na zidovima se nalaze mozaici koji se uzdižu do plafona sa upadljivim žutim motivima", naglašava ona. 

 

Foto: Flickr/David Holt

Foto: Flickr/David Holt

 

Palata parlamenta, Rumunija

 

Palata parlamenta u Bukureštu jedna je od najvećih, najskupljih i najtežih civilnih administrativnih zgrada. "Sagradio ju je omraženi diktator Nikolaj Čaušesku. Toliko je velika da je teško uslikati fotografiju koja bi pokazala njenu pravu veličinu", kaže Jan Hok (Jann Hoke), advokat koji je radio u parlamentu sredinom 1990-ih godina.

 

Izgrađena 1984, ova neoklasična građevina ima 12 spratova (plus osam ispod zemlje) i 3.100 soba, ukupne površine 330.000 kvadratnih metara. Projekat je građane Rumunije koštao 3,3 milijardi evra, a stanovnike Bukurešta većeg dela grada. Da bi Palata parlamenta bila sagrađena petina centra Bukurešta bila je sravnjena sa zemljom, uključujući i istorijske kvartove, više od 30 crkava i sinagoga, kao i 30.000 stambenih jedinica.

 

"Crveni tepih na glavnom ulazu, koji se prostire duž više stotina metara širokog koridora, utkan je unutar zgrade još dok je građena", dodaje Hok. 

 

Foto: Flickr/Dennls Jarvis

 

Stari most, Bosna i Hercegovina

 

Stari most u Mostaru jedan je od simbola stare Jugoslavije. Izgrađen je od 456 blokova lokalnog kamena 1566. godine, prema projektu turskog arhitekte Mimara Hajrudina.

 

"Bio je srce grada 427 godina", ističe Haris Custo, a prenosi BBC. Ovaj most, širok četiri, dugačak 30 i visok 24 metra, jedan je od najlepših primera islamske arhitekture na Balkanu. Nažalost, tokom rata u na području bivše SFRJ je uništen. Obnovljen je 2004, skoro deceniju nakon rata, a godinu dana kasnije stavljen je na Uneskovu listu svetske baštine.

 

Iako je znatno izmenjen tokom rekonstrukcije, ostala je stara tradicija - meštani i dalje skaču sa mosta u ledenu Neretvu kako bi pokazali svoju hrabrost i veštinu.

 

Foto: Flickr/Martijin Munneke

 

Pogledajte i kako izgledaju arhitektonska čuda Seula, ali i listu deset najskupljih građevina na svetu. Saznajte i kako će izgledati jedna od najpoznatijih i najlepših evropskih bazilika - Sagrada familija u Barseloni, kada bude završena 2026. godine.