PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Savršena energetski efikasna zgrada

  • Objavljeno:
  • 4.7.2016

Smeštena u gradu Malagi u Španiji, neobična građevina koja izgleda poput drveta dizajnirana je s namerom da posluži kao primer održive gradnje za naredne projekte.

 


   Energetski efikasne vile koje ostavljaju bez daha

 

   Jedan od napoznatijih arhitekata današnjice dizajnirao je 45 energetski efikasnih vila u gradu        Kunmingu koje jednostavno ostavljaju bez daha.


 

Deo zemalja Evrope usvojio je zakon po kojem sve nove zgrade izgrađene nakon 2020. godine moraju težiti samoodrživosti i ekološkom dizajnu, što podrazumeva da ukupna količina energije koja se potroši za funkcionisanje kuće na godišnjem nivou, bude približno jednaka količini obnovljive energije koju kuća može da proizvede.

 

 

Takozvane "net-zero" zgrade najčešće koriste energiju sunca i vetra, uz generalno smanjenje potrošnje energije na rasvetu, grejanje, hlađenje i ventilaciju korišćenjem modernih tehnologija.Takve zgrade posledično proizvode i manje gasova staklene bašte.

 

 

Španska arhitektonska kompanija "EZAR" i arhitekta Juan Blazquez želeli su da prikažu potencijale takvog dizajna kreiravši unikatnu zgradu "CSI-IDEA" u Malagi. Ono što je impresivno je da zgrada proizvodi i više energije nego što joj je potrebno.

 

 

 

Zgrada koristi principe pasivnog dizajna koji je jedan od bitnih elemenata održive gradnje. Pasivni dizajn koristi prirodne izvore kao što su sunce i vetar, za grejanje i hlađenje unutrašnjosti. To je omogućeno pravilnim orjentisanjem zgrade i pažljivim odabirom materijala i dizajna krova, zidova i prozora zgrade.

 

 

Materijali koji su korišćeni za izgradnju igraju važnu ulogu u smanjenju negativnog uticaja na životnu okolinu. Upotrebljeni su reciklirani materijali, kao i materijali koji mogu biti reciklirani za neku buduću gradnju. Posebna pažnja posvećena je i tome da materijali i završna obrada budu netoksični.

 

 

 

Vertikalna bašta na fasadi još jedna je od upečatljivih odlika zgrade. Pored lepog izgleda, vegetacija na fasadi obezbeđuje i bolju izolaciju zgrade.

 

                          

 

 

Iz arhitektonskog biroa se navodi da zgrada proizvodi manje gasova staklene bašte, kao i da je smanjena potrošnja vode. Zahvaljujući sakupljanju kišnice, "CSI-IDEA" koristi 50 odsto manje vode nego obična zgrada. Dizajnirana je i da reciklira 75 odsto otpada koji se generiše u zgradi.

 

 

Enterijer zgrade je moderan, minimalistički i elegantan, sa zaobljenim linijama i transparentnim prostorijama.

 

 

 

Foto: Jesús Granada / EZAR Facebook