PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Rok za uklanjanje klima sa fasada javnih zgrada dve godine, sa stambenih pet

  • Objavljeno:
  • 17.7.2015

Promene Zakona o stanovanju koje je inicirao Grad Beograd, a koje predviđaju uklanjanje klima uređaja sa fasada javnih, poslovnih i stambenih zgrada, ući će u u javnu raspravu tokom avgusta, a potom i u skupštinsku proceduru, najavio je gradski menadžer Goran Vesić.

 


     Hoće li Beograd konačno dobiti metro?

 

    Beograd napokon dobija metro - rečenica je koja se u medijima ponavlja već decenijama. Za           sve to vreme, nažalost, nije se odmaklo od početka. 

 


 

 

"Zakonom o stanovanju ćemo urediti tako da sve zgrade koje imaju poslovnu namenu, zgrade u vlasništvu javnih preduzeća, lokalne samouprave, pravnih lica, kompanija, banaka, kao i zgrade koje su kao spomenici kulture pod zaštitom države, imaju rok od dve godine da uklone klime sa svojih fasada. Ostale stambene zgrade imaće rok od pet godina i na taj način dajemo građanima mogućnost da uklone ove uređaje na drugo mesto i prilagode se tome", kaže Vesić.

 

 

On je precizirao da je tokom prošle i ove nedelje imao sastanak sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović i ljudima iz radne grupe koji rade na Zakonu o stanovanju i dodao da će vlasnici svih zgrada koje su u poslovnoj nameni imati obavezu da uređuju fasade u nekom roku koji propiše lokalna samouprava.

 

"Sa stanarima ćemo raditi na zajedničkim projektima, gde će Grad Beograd davati deo sredstava, a deo skupštine stanara. Ali zato nema nikakve potrebe da zgrade koje su u vlasništvu kompanija budu naružene i da ih vlasnici ne održavaju", ističe gradski menadžer.

 

Ovaj zakon treba da reši mnogo problema u stambenim  zgradama, pa tako više neće biti zgrada koje niko ne održava, a u ovom trenutku ima ih skoro deset hiljada. Osim rešavanja problema fasada, biće omogućeno da grad uđe i u projekat uređenja liftova, a skoro 7.000 liftova na teritoriji grada čeka zamenu.