PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Prvi drveni stadion na svetu

  • Objavljeno:
  • 11.4.2017

Engleska će dobiti prvi stadion na svetu izgrađen u potpunosti od drveta. Nakon međunarodnog konkursa na kojem je svoje projekte predstavilo više od 50 kompanija, odabran je predlog renomirane londonska firma "Zaha Hadid Architects".

 


   Predstavljen šatorasti stadion za Mundijal 2022.

 

   Katar gradi prvi stadion za Mundijal 2022. Pogledajte kako će izgledati fascinantno zdanje koje        će definitivno oduševiti sportski svet.

 


 

Stadion će biti izgrađen za fudbalski klub "Forest Green Rovers" i imaće 5000 mesta za sedenje. Građevina će biti kružnog talasastog oblika sa istaknutim drvenim gredama, a položaj svakog sedišta biće pažljivo proračunat kako bi posetioci imali neometan pogled na teren.

 

 

Nalaziće se u ruralnom predelu engleske grofovije Glosteršir, u blizini grada Stroud. Činiće jedan deo novog eko parka u čiju će izgradnju biti uloženo 100 miliona funti.

 

 

"Važnost upotrebe drveta ne ogleda se samo u tome što je to prirodan materijal, nego i u niskom sadržaju ugljenika. Naš novi stadion će imati niži sadržaj ugljenika od bilo kojeg drugog stadiona na svetu. To će zbilja biti najzeleniji stadion ikada", kaže Dale Vince, predsednik kluba Forest Green Rovers.

 

 

Vince je vlasnik i kompanije "Ecotricity" koja je investitor celog projekta. Kompanija se bavi snabdevanjem čistom energijom, pa osim toga što će biti u potpunosti od drveta, stadion će koristiti održive izvore energije za napajanje.

 

 

 

Osim stadiona kao centralnog elementa, projekat predviđa i druge objekte kao i javne prostore namenjene za rekreaciju, pa će čitav prostor pružiti veliki doprinos zajednici, ne samo za vreme mečeva, već i svakodnevno.

 

 

 

Eko park će sadržati dva segmenta – sportski i tehnološki, a ove dve zone povezivaće drveni pešački most koji je takođe projektovala kompanija "Zaha Hadid Architects".

 

Foto: Zaha Hadid Architects