PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Prva porodična kuća u Evropi odštampana za 120 sati (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 3.5.2021

Bračni par Eliza Luc i Hari Dekers postali su prvi bračni par u Evropi koji će živeti u kući odštampanoj 3D mašinom za beton, a mnogi najavljuju da bi upravo ovako mogle da izgledaju kuće budućnosti.

 

Bivši prodavci iz Amsterdama dobili su "digitalni ključ", tj. aplikaciju kojom otvaraju ulazna vrata dvosobne kuće na pritisak dugmetom. Njihova nova kuća sastoji se od 24 betonska elementa koji su štampani sloj po sloj u holandskom gradu Ajndhovenupre nego što su kamionom transportovani na mesto sklapanja.

 

"Prelepa je. Imate osećaj da ste u bunkeru i deluje vrlo bezbedno", otkriva Hari Dekers svoje prve impresije o novom domu koji ima 94 kvadrata.

 

Ovakvu kuću bi bilo teško napraviti koristeći tradicionalne metode, a objekat je prvi od pet koji građevinska firma Saint-Gobain Weber Beamix planira da napravi u predgrađu Ajndhovena.

 

Ovakve kuće polako se probijaju na tržište, pa su tako u poslednje dve godine slični projekti inicirani  u Francuskoj i SAD, ali su u ovim državama kuće samo delimično napravljene betonskim 3D štampačem.  

 

"Ovo je prva kuća koju su vlasti odobrile i koju su naselili ljudi koji plaćaju da žive tu", objašnjava izvršni direktor kompanije Weber Benelux Bas Huysmans.

 

Štampanje 3D metodom se radi uz velike robotske ruke koja izbacuje iz vrha cevi cement i slaže sloj na sloj i tako pravi zidove, a Huysmans pojašnjava da je za štampanje ove kuće u Holandiji bilo potrebno 120 sati rada betonskog 3D printera.

 

Kako izgleda ova kuća možete videti u video zapisu koji sledi, a nakon ovog projekta nema sumnje da će 3D štampa postati još prisutnija u građevini, posebno ako se projekti slični ovom pokažu kao pun pogodak.  

 

 

Foto: Youtube screenshot